Dinsdag 7 april 2020
Twentesport

Voetbalzaken in de regio

Geplaatst op 2 maart 2020 door   ·   1 Reactie

Er gebeurde weer veel in de vaderlandse en regionale voetballerij. Ajax werd in een week tijd volledig afgeschminkt en onze streekgenoot Erik ten Hag zal heel erg creatief moeten worden om de titel en de beker nog binnen te halen. Ik leef met hem mee, want het is een toptrainer. Alleen zal bij Ajax nu al de transferperiode ingaan. De helft van de selectie zal vanaf nu via de respectievelijke managers de blik gaan richten op een eventuele volgende club. Voor hen is de sjeu er al af.

Maar ik wilde even naar deze regio waar het besluit bekend werd dat FC Twente en Heracles eruit zijn over de vernieuwde jeugdopleiding die ze samen gaan inrichten. Een aantal fans van FC Twente was er niet tevreden over en vond net als mijn oud-collega Leon, de Twente-watcher van de TCTub, dat Heracles er te goed af kwam. Ikzelf vind dat geen thema. Het waardevolle van deze samenwerking is dat de clubs het samen gaan opzetten en dat Heracles niet als voorheen voor een habbekrats meedraait.

Hopelijk krijgt de jeugdopleiding een kwaliteitsimpuls door deze renovatie, maar dat zal niet gemakkelijk zijn, want wat ik wel met Leon eens ben, is dat de verlaging van het budget van 2.2 miljoen euro naar een lager bedrag een kwalijke zaak is. Hij noemde de overeenstemming in de krant een ordinaire bezuiniging. Willen de FC en Heracles ook op termijn een prominente rol spelen in de eredivisie, dan moet je niet bezuinigen op het jeugdbeleid. Als iemand een mooi gebouw wil creëren, moet hij allereerst zorgen voor een goede fundering. Er is op de voetbalacademie in Hengelo al veel te veel kwaliteit verloren gegaan in de periode dat er fors bezuinigd moest worden. Nooit korten op je corebusiness. Verhogen. Terug naar die voortreffelijke jeugdopleiding van toen.

Leon beschreef dat helder in zijn zaterdagse column, waarin ik overigens een paar tussenzinnetjes tegenkwam met een belabberde strekking. De algemeen directeur (vdKraan | foto) is geen opbouwer, maar een saneerder. Als dat zo is, mag je je afvragen of hij de juiste man is op die plek. Aan iedereen die de FC een warm hart toedraagt, merk je de hunkering om op te stomen naar de hogere regionen in de eredivisie. Dan was een opbouwer beter geweest, ook gezien de renovatie van de jeugdopleiding.
Het volgende tussenzinnetje was erger. De technisch directeur (Van Leeuwen) heeft niet veel met de jeugd. Leon kan het weten, maar je gelooft het niet, een td die niks heeft met de jeugd.

En dan de derde opmerking van Leon. De twee (vdKraan en vLeeuwen) kunnen niet met elkaar, schreef hij. Ongelooflijk. Er worden elders twee directeuren geworven en die kunnen niet met elkaar. Daar zijn de FC en de regio lekker mee. Zucht. En dan komt er nog een hoofd van de vernieuwde jeugdopleiding bij die ook van elders komt. Ik maak me sterk of wij hebben hier in Twente na al die jaren betaald voetbal, waarvan veel seizoenen op een hoog niveau, zelf wel mannen of voor mijn part vrouwen die genoemde functies in peis en vree, goed samenwerkend op dezelfde lijn, kunnen vervullen.

Tjonge. En dan heb ik nog geen woorden gewijd aan de nederlaag van de FC tegen Heerenveen en de door mij voorspelde draak van een wedstrijd van Heracles in Den Haag. Pffffff. Ik hou het hierbij voor vandaag.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Leon ten Voorde kijkt meer door een bril van een supporter dan door een bril van een journalist naar de club uit Enschede. Hij is bezig stemming te maken ipv rationeel te denken en kijken wat voor deze twee clubs het beste is. De krachten bundelen, beide clubs de helft betalen zodat je meer kan investeren ipv elk zelfstandig een opleiding opzetten. Voor 3 tot 3,5 miljoen kan je wat moois opzetten en dat geld verdienen de clubs zo terug als ze talenten kunnen verkopen en wat kunnen bieden. Het niveau moet wel omhoog (kost geld) wil je ook de beste talenten aan de opleiding kunnen binden. In Alkmaar laten ze zien hoe het kan, ondanks dat Ajax bij hun in de buurt zit.
Archief