Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Vučkić

Geplaatst op 2 oktober 2017 door   ·   Geen reacties

In de tweede helft van de derby tussen FC Twente en Heracles liep Haris Vučkić (foto) niet veel kapot. De lange linkspoot van de thuisclub controleerde hier en daar, sjokte wat van A naar B, keek een beetje toe (zoals bij de gelijkmaker van Heracles) en deed meestal verwoede pogingen om niemand in de weg te lopen. Een enkele keer probeerde hij met een rush gevaarlijk te worden, maar dat leverde weinig op.

Twintig minuten voor tijd waren alle knollen op, maar de Sloveen gaf in blessuretijd nog wel een fraaie pass op Assaidi, waarna Boere miste. Pal voor het eindsignaal knalde Vučkić de bal met een rigoureuze trap uit zijn eigen strafschopgebied weg om vervolgens oververmoeid, maar glimlachend door de knieën te zakken. De FC had met 2-1 gewonnen en boekte drie kostbare punten.

Op basis van de periode na de rust zou je de nummer 10 van de FC een heel klein zesje toekennen. Echter voor de eerste helft verdiende hij een dikke acht. Hij organiseerde het openingsdoelpunt, was betrokken bij andere doelrijpe kansen en deed nog veel meer goeds op het veld van de Veste en dat verbaasde me.

Want Vučkić was een van de vele nieuwkomers van de FC met een groot vraagteken op de rug. Ik sprak een plaatsgenoot van mij van een jaar of 25 die stage had gelopen bij Bradford City voor een studie sportmanagement. Bij deze club uit de League One voetbalde Vučkić die was verhuurd door Newcastle United. Na een paar mislukte optredens als basisspeler, mocht hij nog af en toe invallen of kreeg hij een plekje op de tribune. ‘Hij werd op de training zelfs uitgelachen’, vertelde de jongeman mij. ‘Ikzelf vond hem niet slecht, maar hij was lui. Hard werken, dat is de mentaliteit daar. Vučkić moest het van zijn techniek hebben. Het verbaasde mij dat FC Twente hem gecontracteerd had. Een speler die in de League One geen basisplaats heeft, zou die in de eredivisie wel mee kunnen komen?’ Dat vroeg de Hengelose student zich af tijdens zijn stage in Bradford.

In 2009 was Vučkić als bijna 18-jarig talent vanuit Slovenië naar Newcastle verkast, maar al gauw bleek dat hij niet paste bij de Magpies. Hij werd verhuurd van hot naar her, alsmaar verhuurd. Hier en daar speelde hij een paar wedstrijden, soms was hij geblesseerd, soms zat hij op de bank of op de tribune. In 2017 haalde FC Twente hem transfervrij op. Wie weet kon deze eenmalige international zich herpakken bij de voormalige Nederlandse topclub.

Ik geloofde er aanvankelijk niks van. Hij raakte nog geblesseerd ook. Maar afgelopen vrijdag zag ik toch de potentie van deze Vučkić. Vooral voor de rust. In de tweede helft was het stukken minder, maar daaraan kan gewerkt worden. Dat is een kwestie van fitter worden. De man is in Engeland het vermogen om een serie goede wedstrijden te spelen, compleet kwijtgeraakt. Aan coach René Hake en de zijnen de taak deze Vučkić te begeleiden naar een hoger niveau. Ik denk – op basis van één goede helft – dat het erin zit.

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief