Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

Wenger-model onrealistisch, FC Twente staat voor moeilijke keus

Geplaatst op 13 juni 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – FC Twente moet, na het officiële vertrek van Michel Preud’homme, op zoek naar een nieuw Arsène Wenger-type, zoals Joop Munsterman zich enkele jaren geleden ten doel stelde.  Hij wilde graag een trainer voor een langere termijn, maar ervoer steeds het tegendeel.

De Enschedese club hanteert nu een lijst met tien namen voor de functie van keuzeheer, maar staat vooral voor een karakterologisch dilemma.

Wenger-model niet realistisch
Een langdurig verblijf van een trainer, waar de club al sinds het tijdperk Fred Rutten in Enschede naar smacht, lijkt echter steeds meer een onverwezenlijkbare droom te worden. Munsterman liet destijds aan Steve McClaren weten dat hij zo voor tien seizoenen kon bijtekenen, maar ook in het Engelse lijf groeide en bloeide het vuur van de ambitie. Bij Preud’homme gaf vooral het financiële plaatje de doorslag, in combinatie met het besef dat het succes bij FC Twente allemaal minder vanzelfsprekend ging, dan hij vooraf gehoopt had. Bij Al-Shabab gaat de trainer een dikke twee miljoen euro per jaar verdienen, hetgeen een verdriedubbeling is van zijn Enschedese loonstrookje.

Geen vaste lijn in trainerskeuze
Twente staat nu voor de lastige taak een geschikte opvolger te vinden. De club doorging de afgelopen jaren qua trainersbeleid telkens een complete metamorfose. Een vaste lijn is daar niet in te ontdekken, wat de zoektocht naar een volgende hoofdverantwoordelijke er alleen maar lastiger op maakt. Elke integratie van een nieuwe trainer was de afgelopen jaren een risicovol omslagpunt, maar kende op het eind telkens wél succes. Onder Fred Rutten werd, met een flinke dosis zelfdiscipline, de basis gelegd voor het huidige bestaan. En waar Rutten vooral zaaide, oogstte McClaren. De Engelsman liet de gespannen touwtjes meer vieren, met een systeem waarbij de spelers meer vrijheden kregen, zowel in als buiten het veld. Preud’homme was weer meer een control-freak, die niet alleen de speelwijze – van kort combinatievoetbal naar snelle diepgang – wijzigde, maar ook de discipline nieuw leven inblies.

Ook dit vertrek onvermijdelijk
De club hanteert nu een lijst met veel namen en dus veel karakterologische verschillen. Voor Munsterman cs breekt vanaf vandaag een nieuwe risicovolle onderneming aan. ‘Dat is nu eenmaal het gevolg van het succes van Michel Preud’homme dit jaar’, zegt de voorzitter over het vertrek van de Belg. ‘Drie trainers in de afgelopen vijf jaar vertrokken. Allen zijn trainer van het jaar geworden. Daarna kwam de belangstelling en het onvermijdelijke vertrek.’

Meer geruchten dan waarheden
Rond de nieuwe trainer gonst het inmiddels al volop van de geruchten. Veel media vuren met hagel, in de hoop op een succesvol schot. Twente zal in de komende dagen ongetwijfeld toeslaan, maar of het wel zo’n vanzelfsprekende opvolger wordt als iedereen vermoedt, valt te betwijfelen. Steve McClaren en Michel Preud’homme werden immers ook met verbazing ontvangen, maar desalniettemin snel in de armen gesloten. De Twentse ambitie zal wederom een trainer voor lange tijd zijn, het daadwerkelijke doel ongetwijfeld succes op korte termijn.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief