Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

What’s in a name?

Geplaatst op 23 juli 2017 door   ·   3 Reacties

Het komt niet zo vaak voor dat Nederland gekozen wordt als land waar een EK of WK voetbal wordt gehouden. Dat Nederland het goed doet en bij het schrijven van deze column nog volop in de race is om de knock-out-fase te bereiken, is natuurlijk mooi meegenomen. Hoe de komende wedstrijden ook aflopen, Nederland zal de halve finale en de finale niet in de Grolsch Veste spelen. Dat is nu al een uitgemaakte zaak en dat heeft niets met de voetbalkwaliteiten van Nederland te maken.

De EK wordt georganiseerd door de UEFA, deze organisatie beslist in welk land, maar ook in welke stadions een EK gespeeld wordt. Voordat een stadion uitverkoren wordt, moet het voldoen aan allerlei eisen, waar ik u niet mee wil vermoeien. Zeker is dat je als club of eigenaar van het stadion niets meer te vertellen hebt als de contracten zijn getekend. In ruil voor een huursom neemt de UEFA alles over en dat gaat heel ver. De UEFA komt binnen en vanaf dat moment is plotseling alles anders. Met de sponsoren die jarenlang de club, die normaal in zo’n stadion speelt, hebben gesteund en in ruil daarvoor reclameborden mochten plaatsen of de catering verzorgden wordt geen of maar heel beperkt en slechts als het de UEFA beter uitkomt, rekening gehouden. Alleen de sponsoren waar de UEFA contracten mee heeft afgesloten, krijgen de mogelijkheid reclame te maken en kunnen zakelijk gebruik maken van de faciliteiten. Een strakke en professioneel geleide organisatie tovert binnen enkele dagen het stadion compleet om. In Enschede moest de naam Grolsch Veste van het dak van het stadion worden verwijderd, want met deze bierbrouwer had de UEFA nu eenmaal geen contract afgesloten. Volgens mij heeft de UEFA een contract met Coca Cola, dus mag er in het stadion ook geen flesje Pepsi worden verkocht. Men voert dit soort zaken heel ver door en je zou je af kunnen vragen of dit niet te ver gaat.

Ik ben van mening dat dit niet het geval is, dit zijn zaken die een stadioneigenaar van te voren weet en over het algemeen voldoet men er graag aan, want de huursom is natuurlijk niet misselijk. Alleen op deze wijze kan de UEFA haar sponsoren tevreden en de geldstroom op gang houden. Bovendien profiteert het regionale bedrijfsleven ook van het ombouwen en in de oude staat terugbrengen van het stadion.

Hoe zit het nu met de skyboxen die de bedrijven huren in deze stadions, zijn de huurders dan ook even geen baas meer in eigen box? Ik weet het fijne er niet van, maar gezien de aanpak van de UEFA zou het mij niet verbazen als er hierover ook afspraken zijn gemaakt. Of dit dan inhoudt dat de huurder van een skybox geen toegang meer heeft tot zijn gehuurde ruimte en of de bierpomp in de box ook een ander merk bier moet afgeven? Ik heb nog nooit huurovereenkomsten voor skyboxen ingezien, ik ben al blij als ik er zo nu en dan een keer mag komen, dus ik moet u het antwoord schuldig blijven. Ik zou er echter niet vreemd van op kijken als dit het geval zou zijn. De UEFA heeft namelijk alles tot in de details geregeld, dus dan heeft men ook hierover zeker wat op papier staan. Maar wat maakt het echter uit, ik hoop dat Nederland op 3 augustus, maar vooral op 6 augustus in het voetbalstadion in Enschede speelt en Shakespeare zei het al: ‘What’s in a name?’

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. Jeroen says:

  Ach ja Chris met de inkomsten van de UEFA kan de club weer een gedeelte van de schuld aflossen. Ook niet verkeerd toch!

  • Geurt says:

   Volgende week komen we weer collecteren in je dorp. Leg de centen maar vast bij de kapstok, mooi piepkuuk’n.

 2. Jeroen says:

  Haha heerlijk de reactie van onze cokesnuiver!
Archief