Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

Zenit Sint-Petersburg zwaar gehavend, maar nog altijd bijzonder sterk

Geplaatst op 8 maart 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – FC Twente heeft weliswaar het geluk dat de topspelers van Zenit Sint-Petersburg geblesseerd zijn. Toch kan de Enschedese ploeg nog steeds rekenen op een solide basis bij de tegenstander, die zelfs gehavend bezit over veel individuele kwaliteiten. Sergei Semak, Vladimir Bystrov, Thomas Hubocan, Aleksandr Kerzhakov en Alexander Bukharov zijn er niet bij. Onderstaande spelers wél. Met stuk voor stuk een aardige staat van dienst.

Vyacheslav Malafeev
Op doel staat ook tegen FC Twente Vyacheslav Malafeev. De Russische doelman, sinds 2003 een vaste verschijning in het nationale team en op de Europese kampioenschappen in 2004 en 2008, debuteerde in 1999 bij Zenit Sint-Petersburg en speelde meer dan 250 wedstrijden in de hoofdmacht. Met Malafeev als sluitpost werd Zenit in 2007 en 2010 landskampioen en won het in 2008 de UEFA Cup; de absolute hoogtepunten.

Aleksandr Anyukov
Aleksandr Anyukov (foto) speelt sinds 2005 bij Zenit en debuteerde een jaar eerder in het nationale team, waar hij meer dan veertig keer voor uitkwam. De rechtsback staat bekend als fysiek sterk en gevaarlijk over de vleugel. Anyukov beschikt namelijk over een redelijke versnelling en een prima traptechniek, waar hij in het verleden al meerdere keren succesvol mee is geweest. Hij maakt al deel uit van Zenit  sinds de succesjaren en was in 2004 en 2008 eveneens te bewonderen op het EK.

Bruno Alves
Bruno Alves is een zekerheidje in het centrum van de defensie. De Portugees, vorig jaar overgenomen voor 22 miljoen euro van FC Porto, waar hij negen titels bemachtigde, vormt een stevig verdedigend blok. Voor het Portugese team speelde de lange verdediger zo’n 35 wedstrijden. Alves staat te boek om zijn kracht, harde tackles en sterke luchtduels, die hij vrijwel nooit verliest.

Fernando Meira
Links in het centrum speelt Fernando Meira. Meira speelde al voor de geblesseerde Lombaerts in het vorige Europa League-treffen met het Zwitserse Young Boys, nadat zijn concurrent in de eerste wedstrijd geblesseerd raakte. Opmerkelijk: Meira maakte zijn interlanddebuut in 2001 tegen Nederland en speelde vervolgens 54 interlands. Meira is een typische mandekker.  De eerste keus op de positie is dus normaal gesproken Lombaerts, maar hij mist de dubbele confrontatie met FC Twente door een knieblessure. Met een soortgelijk kwetsuur moest de Belg in 2008 ook al de gewonnen EUFA Cup-finale missen.

Danny
Ondanks de grote ziekenboeg, vol met de vedettes, heeft Zenit wél de beschikking over het technische vernuft van sterspeler Danny. Deze in Venezuela geboren Portugees heeft een neusje voor de goal en bestrijkt het veld met oogstrelende acties. De aanvallende middenvelder kwam over van  Dynamo Moskou voor een recordbedrag van 30 miljoen euro en maakte die belofte direct waar. In de UEFA Super Cup, tegen Champions League-winnaar Manchester United, scoorde hij de winnende. Het leverde hem overigens zijn eerste oproep voor het Portugese nationale team op.

Danko Lazovic
Wie kent hem niet: Danko Lazovic. Overal staat de Servische spits te boek als lastig, maar ook gemakkelijk scorend. In Nederland speelde hij voor Feyenoord, Vitesse en PSV, alwaar hij overal met een spoor van incidenten vertrok. In de Europa League scoorde hij tot nu toe drie keer. Lazovic is een typische spits, maar werd bijna overal ‘misbruikt’ als vleugelaanvaller. Bij Zenit, waar hij tegen Twente zijn favoriete positie zal bekleden, speelt hij doorgaans naast de nu geblesseerde maar normaal zo succesvolle Aleksandr Kerzhakov.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief