Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

Ben Rienstra na historische zege: ‘Deze plek maakt het extra bijzonder’

Geplaatst op 23 maart 2012 door   ·   Geen reacties

ALKMAAR – Toen AZ op sterven na dood was en de Alkmaarse club alle zeilen moest bijzetten voor het bestaansrecht, was er geen plek meer in de selectie voor Ben Rienstra. Omdat de dure spelers in de etalage gezet moesten worden, wilde AZ Ben Rienstra verhuren aan een eerste divisie-club. De middenvelder bedankte vriendelijk en zocht in 2010 zijn heil in Almelo. Bij Heracles Almelo heeft Rienstra, omgeturnd tot een toekomstig topverdediger, op de meest fraaie wijze revanche genomen. Uitgerekend in zijn geboortestad bereikte hij de finale van de KNVB-beker.

De lach was breed. De feliciterende hand van AZ-trainer Gertjan Verbeek desondanks welgemeend. Rienstra nam sportieve wraak op de club die het niet meer in hem zag zitten, ook al relativeerde hij het tot degelijke proporties. ‘Niet welkom was het niet. Ze wilden me verhuren. En dat wilde ik niet’, zei Rienstra na afloop. Maar het gevoel van de zege was dubbel zo lekker omdat het in Alkmaar was. ‘Dat we uitgerekend hier de finale halen, is wel bijzonder.’ AZ werd feitelijk gedwongen hem destijds niet bij de wedstrijdselectie te voegen, maar hinkte op twee poten. Ze zagen wel wat in hem, maar hij niet in een eerste divisie-club. Rienstra koos ervoor te vertrekken en groeide bij Heracles in amper een half jaar uit tot een spelverdeler in de slotlinie.

Ook tegen AZ liet Rienstra zien op weg te zijn naar een nationale topclub. De rust was er 120 minuten lang en dat is knap voor een 21-jarige speler in een allesbeslissende wedstrijd. Dat hij daarbij de uitzonderlijke kwaliteit bezit een bal over vijftig meter te versturen met de precisie van een boogschutter, is een talent dat weinig verdedigers is toebedeeld. Dat laatste kon hij tegen AZ moeilijk etaleren door de pressie op de defensie, maar Rienstra hield in een moeilijke fase moeiteloos stand. ‘Binnen de negentig minuten was de 2-2 stand terecht, in de verlenging trokken wij verdiend aan het langste eind’, oordeelde de omgeschoolde verdediger. Een makkelijke aanloop had hij met zijn teamgenoten niet, door de nederlagen op rij in vier eredivisieduels. Maar de wederopstanding volgde in het AFAS Stadion.

Het een had wel met het ander te maken. ‘Onbewust speelde het mee. De afgelopen dagen hebben we met z’n allen veel gesproken over de reeks, want die was niet goed. We moesten het vertrouwen terugkrijgen. Gelukkig is dat gebeurd en gelukkig heeft het geholpen. Vanavond was een fantastische avond.’

Foto: Ben Rienstra in actie tijdens de bekerwedstrijd tegen zijn oude club AZ
(foto Bert Letteboer)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief