Woensdag 29 mei 2024
Twentesport

Bij zege wordt linkerrijtje realistisch doel voor Heracles

Geplaatst op 11 maart 2011 door   ·   Geen reacties

ALMELO – Nog één horde. En als die overwonnen wordt, dan zal in Almelo een diepe, verlossende zucht te voelen zijn. 34 punten is lijfsbehoud. En dan is het doel van Heracles dus behaald. Lang was het wisselvallig, de laatste weken is het uitstekend, maar als morgenavond ook Excelsior aan die zegereeks toegevoegd wordt, kan Heracles de druk verwisselen voor vrijblijvend voetbal. En dan kan er een realistische gooi naar de eerste negen gedaan worden.

‘Moetje’ met grote belangen
Van Excelsior, de nummer zestien, behoort Heracles gewoon te winnen. Wat de Rotterdammers doorgaans laten zien in uitwedstrijden neigt naar het armoedige. Een excuus voor puntverlies mag er in Almelo dus niet zijn, mocht er zich onverhoopt een doemscenario voordoen. Drie punten is, vooral in de opwaartse spiraal waarin Heracles zich bevindt, meer dan eens een ‘moetje’. ‘Het is een zes punten-wedstrijd, letterlijk’, concludeert Peter Bosz (foto) met het zicht op de ranglijst. Maar vooruitkijken, daar begint hij nog niet aan. De trainer rekent zich niet rijk voordat de buit binnen is. Een kat in het nauw kan rare sprongen maken, weet hij als Excelsior in zijn hoofd opdoemt. ‘Ik ga nog niet praten over het linkerrijtje. Stel me die vraag volgende week, als we morgen winnen.’

Van angst naar ambitie
De ambitie bloeit weer op in Almelo. En dat is opmerkelijk. Want waar de aanhang lange tijd somberde en angstig op de onderste regionen blikte, heeft Heracles zich na de winterstop plots een ander gezicht aangemeten. Alleen van FC Twente en Feyenoord werd verloren. In de andere zes duels pakte Heracles twaalf punten. Aan de ene kant is het de verdienste van het offensief, dat efficiënter is dan ooit. Maar het krediet gaat naar de slotlinie, waar Heracles een stuk zelfverzekerder oogt. Remko Pasveer transformeerde van paniekzaaier naar rots in de branding en dat  werkte door op de mensen vlak voor hem. Birger Maertens en Antoine van der Linden lijken de twijfel rondom de sluitpost van zich afgeschud te hebben en durven weer risico’s in de opbouw te nemen. Het heeft gezorgd voor meer brutaliteit en tegelijkertijd meer punten.

Het linkerrijtje zit er absoluut in
In de huidige vorm kunnen de komende weken dus weer zorgen voor een uitstekend seizoen. En dat na alle kritiek. Tegen sc Heerenveen, volgend weekeinde, kan het zomaar stuivertje wisselen worden. Terwijl Heracles aftrapt tegen Excelsior, doen de Friezen dat twee uur later tegen Vitesse, in Arnhem. NEC speelt thuis tegen koploper PSV. Wanneer beiden punten verliezen en Heracles doet wat het moet doen, dan kan de ploeg vroeger dan gedacht een gooi doen naar de eerste negen. Krijgt Hendrie Krüzen toch nog gelijk. De assistent-trainer hield de ploeg altijd het geloof in het linkerrijtje voor. Bosz is voorzichtiger. Ondanks dat spelers het succes van vorig seizoen weerleggen naar het vrijblijvende voetbal dat het kon spelen door het al zo vroeg geboekte lijfsbehoud, schudt deze hoofdtrainer het hoofd. Afname van druk hoeft niet per se te veranderen in glorieuze successen ‘Dit seizoen hebben we het juist elke keer laten zien als we onder druk stonden. Hoe vaak hebben we hier niet gezeten en kreeg ik te horen: morgen moet het gebeuren. En met de mes op de keel gebeurde het elke keer. Wonnen we elke keer. Juist op die momenten hadden we succes.’ Bosz waarschuwt nog maar eens. De realist in hem geeft de dromen niet bloot. ‘Pas op. Dit is iets mentaals. Het is niet gezegd dat we met een vrijblijvend gevoel ineens sterker worden. Laten we eerst morgen maar eens winnen. Dan zien we wel weer verder.’

Blessures: Heracles hoeft de basisopstelling niet aan te passen en heeft daar ook geen reden toe. De blessure van wisselspeler Ellery Cairo is bovendien meegevallen. Hij heeft geen spierscheuring, waar men eerder bang voor was. Ook met Andrej Rendla gaat het de goede kant op. De aanvaller traint pijnvrij en krijgt speelminuten in het beloftenteam.

Vermoedelijke opstelling Heracles Almelo: Pasveer; Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms; Quansah, Overtoom, Vejinovic; Douglas, Armenteros, Everton.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief