Vrijdag 1 maart 2024
Twentesport

Heracles Almelo-Roda JC Kerkrade 5-1 (2-1) – Analyse door Edwin Nieland

Geplaatst op 18 november 2012 door   ·   1 Reactie

‘Na vandaag kijk ik uit naar de volgende keer dat ik naar Heracles toe kan. Het grootste compliment ving ik na de wedstrijd op. Een groep supporters schreeuwde naar elkaar: ‘Mooi voetbal man!’. Als ploeg kun je niet een groter compliment krijgen.

Ik sluit mij volledig aan bij de supporters. Alle credits waren vandaag voor Heracles. De ploeg speelde vandaag misschien nog beter bij balverlies dan bij balbezit. Een mooi voorbeeld hiervan is een actie in de 78e minuut. Een Roda speler heeft de bal en wordt belaagd door vier of vijf Heraclieden, de stand was inmiddels al 5-1 in het voordeel van Heracles. Het team van Peter Bosz opereerde als één. Collectiviteit was dus een kernbegrip in dit duel.

Er gebeurt altijd veel als de Almeloërs spelen. Alle spelers hebben de intentie om te voetballen. Dit doen zij daarnaast ook nog eens op een aantrekkelijke manier. In de eerste helft speelde Heracles met Ben Rienstra als laaste man en daarvoor speelde Marko Vejinovic. Een goed duo. Rienstra speelde foutloos en Vejinovic beschikt naast het vermogen om op te komen ook over de kwaliteit om de juiste steekpass te geven. In de tweede helft bracht Bosz een tactische wijziging aan en speelde Vejinovic op een andere positie beduidend minder.

Door deze wijziging kreeg Heracles wel meer grip op de wedstrijd. Roda JC was niet instaat om haar tegenstander pijn te doen. Tot overmaat van ramp werd de doelman van de Limburgers met een rode kaart van het veld gestuurd. In mijn ogen een te zware beslissing. Keeper Filip Kurto was weliswaar iets te laat bij de bal, maar ik had gehoopt op een mildere straf. Deze rode kaart maakte de wedstrijd een beetje kapot, hoewel ik niet denk dat het invloed heeft gehad op de puntendeling aan het einde. Heracles speelde namelijk duidelijk beter.

Roda heeft mij niet kunnen verassen en was als ploeg duidelijk een maatje te klein voor Almelo. Tegen teams als Roda JC is de speelwijze van Heracles, 3-4-3, uitermate nuttig. Dit blijkt keer op keer. Dat het soms niet werkt tegen grotere clubs als PSV, siert de Almeloërs misschien wel. Het toont aan dat de wil om te voetballen en te durven, altijd aanwezig is, zelfs als de tegenstander hiervoor te goed is. Als een team deze instelling heeft, zul je zien dat supporters een nederlaag veel sneller vergeten.

Op dit moment ben ik meer gecharmeerd van Heracles Almelo dan van FC Twente. De Heraclieden speler aantrekkelijker voetbal. Dit kan te maken hebben met het feit dat Heracles niet zozeer moet, Twente wel.
Desalniettemin is het leuker om naar Heracles te kijken. Ik zou bijvoorbeeld liever Vejinovic dan Wout Brama als verdedigende middenvelder opstellen.

Tot slot wil ik een groot compliment uitdelen aan Lerin Duarte. Hij speelde vandaag een fantastische wedstrijd. Naast dat hij twee prachtige doelpunten maakte die ook nog eens belangrijk waren, vond ik dat de speler oog had voor andere spelers en in het belang van het team speelde. Hij heeft ook de mogelijkheid om op het juiste moment de juiste pass te geven. Samen met een foutloze Rienstra sprong hij er vandaag bovenuit.’

Heracles Almelo-Roda JC Kerkrade 5-1 (2-1)
Scoreverloop: 15. Duarte (1-0), 33. Malki (1-1), 37. Duarte (2-1), 58. Overtoom (3-1 pen.), 69. Castillion (4-1), 76. Armenteros (5-1)

Toeschouwers: 8469.
Geel: Vejinovic (Heracles Almelo). Hupperts, Biemans, Danilo, Kádár (Roda JC).
Rood: Kurto (56e minuut).

Amusementswaarde: 8
Sterren: Rienstra en Duarte (1x)
Man of the match: Duarte

Opstelling Heracles: Pasveer, Rienstra, Vejinovic, Dorda, Bruns (Koenders 85.), Quansah, Overtoom, Duarte, Castillion, Armenteros, Pedro (Everton 73.)

Opstelling Roda JC: Kurto, Monteyne, Biemands, Danilo, Kádár, Hupperts (Prus 57.), De Beule (Németh 42.), Donald, Fledderus, Affane (Wielaert 67.), Malki.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Aike says:

    Kijk,deze man heeft er een goede kijk op.




Archief