Heracles rekent glansrijk af met uitsyndroom

Geplaatst op 6 maart 2011 door   ·   Geen reacties

GRONINGEN – In het hoge noorden heeft Heracles vanmiddag een topprestatie geboekt. Door glansrijk te winnen in een stadion waar de punten bijna altijd thuisblijven, heeft de Almelose ploeg voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd gewonnen. FC Groningen was de eerste helft beter, Heracles efficiënter. Bij rust stond het 1-2. In de tweede helft, waarin de thuisploeg mentaal gebroken oogde, maakte man van de wedstrijd Everton de beslissende en verlossende 3-1. Heracles had daarna voor een monsterzege kunnen zorgen, maar het slotakkoord was passend en fraai. Samuel Armenteros stifte zijn tweede van de middag binnen en bezorgde zijn ploeg daarmee de 4-1.

Dat het voor de Almeloërs zo vreugdevol zou aflopen, had eigenlijk niemand verwacht gezien de uitstekende Groningse beginfase, waarin Heracles nauwelijks onder de druk uitkwam. Al na elf minuten stond het 1-0 door een treffer van Dusan Tadic en die voorsprong leek zo’n vijf minuten later verdubbeld te worden. Kwame Quansah maakte een onhandige sliding in het strafschopgebied, maar Andreas Granqvist schoot de toegekende penalty over. Heracles probeerde de ruimtes klein te houden en had de hoop gevestigd in de omschakeling. Lange tijd mislukte dat, was het in kansrijke situaties zelfs besluiteloos. Maar in de laatste vijf minuten van de eerste helft sloeg Heracles hard toe en bezorgde de ploeg Groningen een forse mentale tik. Everton tikte de gelijkmaker binnen, nadat zijn landgenoot Luciano een inzet van Willie Overtoom tegen de paal werkte, twee minuten later was Everton de aangever en zette de vogelvrije Samuel Armenteros zijn ploeg op voorsprong.

De mentale opdonder kwam Groningen niet meer te boven in het vervolg van de wedstrijd. Van het offensief waarmee de thuisploeg startte, was niets meer van over. Heracles kwam daardoor voetballend ook beter in de wedstrijd en stevende, terwijl de ploeg in de eerste helft meer kreeg dan het eigenlijk verdiende, na de rust ook af op een terechte zege. Halverwege de tweede helft maakte Everton, die met zijn aandeel ‘de grote man’ werd, de beslissende, nadat hij Darryl Lachman te slim af was (3-1). Heracles had daarna eenzelfde eindstand kunnen boeken als vorige week tegen Vitesse, waar de ploeg met 6-1 genadeloos afrekende met de Arnhemmers. Nu kreeg de ploeg daar ook alle gelegenheid toe. Een monsterzege werd het niet, maar het slotakkoord van Armenteros was een absolute bekroning. Met een stift maakte de spits de 4-1. Mooier afrekenen met het syndroom niet te kunnen winnen van uitwedstrijden dan op deze manier, kan haast niet. Met een gouden randje.

Scoreverloop: 12. Tadic 1-0, 42. Everton 1-1, 44. Armenteros 1-2, 65. Everton 1-3, 89. Armenteros 1-4
Gele kaarten: Hiariej en Granqvist (FC Groningen) Quansah en Fledderus (Heracles)
Bijzonderheid: 18. Granqvist  van FC Groningen mist penalty
FC Groningen: Luciano, Lachman (75. Kieftenbeld), Ivens, Granqvist, Stenman, Enevoldsen (75. Holla), Hiariej (57. Mamedov), Pedersen, Sparv, Tadic, Bacuna
Heracles Almelo: Pasveer, Breukers, Maertens, Van der Linden, Looms, Quansah (70. Rienstra), Overtoom, Fledderus (81. Vejinovic), Douglas, Armenteros (90. Plet), Everton