Heracles wint door slordigheid en rode kaart Roda JC

Geplaatst op 18 februari 2012 door   ·   Geen reacties

ALMELO – Heracles Almelo heeft vanavond tegen Roda JC een 1-0 achterstand omgebogen in een 2-1 zege. De ploeg van trainer Peter Bosz had, zonder de zieke Kwame Quansah, moeite het spel te controleren en kwam op achterstand na een treffer van Sanharib Malki. In de tweede helft toonde Heracles veerkracht. Eerst profiteerde de ploeg via Everton optimaal van de Limburgse onoplettendheid. Een kwartier voor het eind pakte de ploeg de volle winst. Na een bodycheck van Roda-goalie Pawel Kieszek tegenover Samuel Armenteros, moest de doelman het veld verlaten. Willie Overtoom bleef koelbloedig van elf meter.

Dit seizoen kreeg Heracles vaak de complimenten, maar bleef de beloning achterwege. Vanavond was dat precies omgekeerd. De Almelose ploeg had een helft lang geen enkele grip op Roda JC. Telkens was Heracles een stap te laat en op het middenveld, waar Lerin Duarte op de plek van de zieke Quansah speelde en Thomas Bruns als linkermiddenvelder fungeerde, bleef controle uit. Dat Malki uit een pass van Adil Ramzi door het hart van de verdediging doelman Remko Pasveer verschalkte, was verdiend.

Gaandeweg de tweede helft kreeg Heracles, doordat Roda terugzakte op eigen helft met de ogenschijnlijk intentie de minimale marge te bewaken, de mogelijkheid meer initiatief te nemen. Nadat Bruns, door Willie Overtoom de diepte in gestuurd, naast schoot en Roda-verdediger Martijn Monteyne bijna zijn eigen doelman passeerde uit een breedtepass van Darl Douglas, profiteerde Heracles optimaal van de onoplettende Limburgse verdediging. Een inworp voor Roda werd door de Belgische scheidsrechter Wim Smet overruled, waardoor Roda nog in de aanvallende bezetting stond. Voor Armenteros was het vervolgens een koud kunstje Everton in stelling te brengen (1-1).

Tien minuten later trok Heracles, dat lange tijd niets te vertellen had, alsnog aan het langste eind. Roda-goalie Pawel Kieszek was een fractie van een seconde te laat en knalde een meter in het strafschopgebied frontaal op Armenteros. Kieszek kreeg rood, waarna Overtoom invaller Mateusz Pruz kansloot liet met een strafschop. Ondanks het numerieke nadeel was Roda in de slotfase het gevaarlijkst. Heracles kwam tot twee keer toe met de schrik vrij, maar bemachtigde drie kostbare punten in de strijd om het linkerrijtje. Wanneer FC Groningen in eigen huis verliest of gelijkspeelt tegen PSV, dan bezetten de Almeloërs na dit weekeinde de negende plaats.

Heracles Almelo – Roda JC 2-1 (0-1)
40. Malki 0-1, 65. Everton 1-1, 76. Overtoom 2-1 (pen)
Scheidsrechter: Smet (Bel)
Geel: Duarte en Belterman (Heracles) Monteyne (Roda JC)
Rood: 75. Kieszek
Heracles Almelo: Pasveer, Breukers, Van der Linden, Looms, Bruns (90. Belterman), Duarte, Overtoom, Everton, Armenteros, Douglas
Roda JC: Kieszek, Monteyne, Wielaert, Vukovic, Vormer, Junker (76. Prus), Sutchuin, Ramzi, Donald, Hempte (22. Biemans), Malki