Zaterdag 15 juni 2024
Twentesport

In memoriam Dick Reekers

Geplaatst op 18 december 2017 door   ·   2 Reacties

In de jaren zestig was Dick Reekers profvoetballer bij Heracles toen de Almeloërs een aantal seizoenen in de eredivisie speelden en daarna was hij jarenlang trainer. Zijn zoon Rob werd intussen een degelijke verdediger van de toenmalige Bundesliga-club VfL Bochum. Dick en zijn mensen gingen altijd naar thuiswedstrijden en een enkele keer ging ik dan met hem mee.  Soms was dat om over de vorderingen van Rob een artikel te schrijven voor de krant.

In die tijd leerde ik Dick kennen als een vriendelijke, behulpzame voetbalman die zijn mening over het spelletje niet onder stoelen of banken stak. Het was prettig om naar zijn sonore stem te luisteren en om met hem te discussiëren met vaak een humoristische ondertoon.

Zeker zo interessant was de wekelijkse nababbel, elke maandagmorgen in zijn fietsenzaak in Enschede. Dick nam in de werkplaats plaats aan een tafeltje tegen de muur waarop papieren bekertjes stonden en een grote kan koffie en vervolgens namen allerhande voetballiefhebbers in een grote kring om hem heen plaats om het recente weekend doornemen. Reuze leuk deze soms oubollige, soms ook ietwat flauwe, maar authentieke voorloper van Studio Voetbal, Voetbal Inside, Tafel van Kees of Binnenkant Paal.

Heel af en toe ging ik erheen en schreef er dan in de Twentsche Courant Tubantia een column over. Omdat Dick vorige week na een ziekbed van slechts drie weken op 77-jarige leeftijd is overleden, heb ik een van die columns nog eens opgediept uit mijn archief. Als een bescheiden hommage aan de sympathieke voetbalman Dick Reekers. We gaan terug naar 1 mei van het jaar 2006.

Boschker naar Barcelona
Mooi moment om deze maandagmorgen weer eens een kijkje te nemen bij de wekelijkse voetbalbabbelshow in de Enschedese fietsenwerkplaats van Dick Reekers en zijn zoon die ook Dick heet. Het seizoen zit er zo ongeveer op en in de verte naakt het WK.  Gelegenheids-ober Arend (nee, niet Van der Wel) is druk. Liefst negentien mannen laten zich de koffie goed smaken.

‘Ik kwam vorige week bij de Galgenwaard, maar had geen parkeerkaart. Ik draai mijn raampje open en roep tegen de steward bij de parkeerplaats: Bestuur KNVB. De goede man laat me meteen passeren. Ik stond vooraan, hahaha.’ Aan het woord is Willem Becking (supporter FC Twente/sponsor De Tubanters). Hij is goed op de hoogte, want hij legt het gezelschap haarfijn uit hoe het zit met de afwikkeling van de play-offs in de eredivisie.

Wie zitten er nog meer in de kring rond de koffiepot? Theo Vonk is er in trainingspak met een grijs handdoekje om de nek en een pleister om de linkerduim. HSC-man Gerrit Volmer is er, de oud-doelmannen Henk Buursink en Hennie Ardesch, FC Twentes perskamerchef Loed ten Cate en ook Gerrit Pieters, de voorzitter van Rigtersbleek. Voetbalmakelaar Romeo Zondervan arriveert eveneens in trainingspak.
‘Vraag eens hoe groot zijn jaaromzet is’, zegt Dick Reekers. 

‘In ieder geval te laag om een fatsoenlijk pak te kopen, hahaha’, reageert Becking.
Zondervan vertrekt geen spier.

FC Twente-Heerenveen moet dramatisch geweest zijn, maar Heerenveen en Bosvelt hebben het slim gespeeld, zo hoor ik in de kring. Verder meldt men dat het buiten veel te koud is en wordt de aanval van Hugo Borst in Studio Voetbal op de Enschedese KNVB-directeur Henk Kesler doorgenomen. ‘Voetbal is vooral voor de man in de straat en niet alleen voor hoge heren met geld’, gaat Reekers een heel eind met Borst mee.

Pieters krijgt lof voor het binnenhalen van FC Porto dat bij de Bleek een oefenduel komt spelen. ‘Dank jullie allemaal’, zegt hij, ‘maar ik heb liever dat jullie een kaartje kopen en vervolgens wegblijven, haha.’
Nogmaals Pieters. Hij was zaterdagavond nog even in de stad geweest en had daar ene Marco Lammers van Vogido gesproken. Het gesprek was uitgelopen op een 
weddenschap. Voor iedere speler van de Bleek die na twaalf uur nog in de stad zou zijn, kon Lammers van Pieters een fles wijn krijgen. ‘Ik ging een café verder, keek rond en ben direct teruggegaan naar Lammers met de vraag of het rode of witte wijn moet zijn en waar ik de doos met flessen af kan leveren.’

Telefoon. De gsm van Becking. Hij kijkt op de display: ‘Alweer die curator,’ lacht hij.

“Ding dong”, roept de winkelbel voor de achtste keer. ‘Dat doet Reekers zelf’, zegt er één. ‘Dan lijkt het net of het op maandagmorgen al druk is.’ Humor om te lachen daar tussen de fietsen.

Ardesch vertrekt. Hij is nog niet de deur uit of zijn nieuwe coupe wordt besproken. De voormalige keeper heeft zijn haardos getrakteerd op een jeugdig kleurtje en een keurige slag. Hij lijkt meteen tien jaar jonger.
‘Nog even’, zegt een grappenmaker, ‘of hij kan pupil van de week worden bij een wedstrijd van de Twentse Veteranen.’ Haha….

Uiteraard gonst het tussen de kettingkasten en fietsbellen van de transfergeruchten. Daar gaan we: Berthil ter Avest, Durmusoglu en een zekere Ayhan naar De Tubanters, Brilhuis van ATC naar Hengelo, Bruns niet naar Stevo maar naar HHC, Behlulovic naar Stadtlohn, Bruggink naar Alemannia Aachen, Sander Westerveld naar Feyenoord en Sander Boschker naar Barcelona.
‘Boschker naar Barcelona?’
‘Ja, op vakantie’, schatert de immer vrolijke Becking.

(foto: Dick Reekers als speler van Heracles)

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Evenblij says:

    Heel mooi Gijs

  2. Gerard Somer says:

    Mooi geschreven, Gijs
Archief