Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Jamiro Monteiro

Geplaatst op 6 november 2017 door   ·   1 Reactie

Na het laatste fluitsignaal van Heracles-FC Groningen liet Jamiro Monteiro zich op de grond vallen. Hij was moe en tegelijk blij dat zijn ploeg heel lekker drie punten in de pocket had. Tien seconden later was hij alweer in de benen en deelde zijn blijheid met ploeggenoten en fans.

Met lichte verbazing volgde ik hem ook deze wedstrijd weer. Je hoeft hem niet te zoeken, want meestal is hij daar waar de bal is, of waar de bal naar toe gaat.  Of het nou in de eigen ‘zestien’ is, ergens tussen de beide zestiens  of in de zestien van de Groningers, Jamiro (foto) is in de buurt. Hij loopt gewoon overal.

Op welke positie hij speelt? Dat is dus onbekend. Ik denk dat John Stegeman, zijn coach, elke week tien namen op het bord schrijft op de positie die hij voor hen bedacht heeft, maar dat hij de naam Monteiro aan de zijkant plaatst of met een accolade achter de andere negen veldspelers. Officieel is hij middenvelder, maar zoals we weer konden zien tegen Groningen, bestrijkt hij het hele veld. Wellicht staat de kleine man die een paspoort heeft van de Kaap Verdische Eilanden daarom op het opstellingenformulier wat wij journalisten aangereikt krijgen, onderaan en ook zijn rugnummer (35) geeft geen uitsluitsel over zijn positie. Hij voert een tackle uit in de eigen zestien, hij gaat aan de rechterzijkant op avontuur of zet links bij het strafschopgebied van de tegenstander een combinatie op. Het kan allemaal.

Ik stond na afloop heel even naast hem. Wat is dat mannetje klein. Ik denk dat hij de 1.70 meter niet haalt. Heb je die beentjes gezien die hij bij een pittig duelletje nooit terugtrekt, waarmee hij bijna iedere tackle wint ook al is de geblokte opponent 1.95 meter? Die beentjes van Jamiro zijn nog dunner dan die van mijn buurmeisje van 5. Het pezige, atletische mannetje gaat maar door. De hele wedstrijd. Mooi om te zien. En weet je hoeveel hij gelopen heeft tegen Groningen? Ik vroeg het even na, want alles wordt gemeten tegenwoordig. Het was ruim 11.5 km.  Petje af voor de scouts die hem ontdekt hebben bij Cambuur in de eerste divisie.

Dat Brandley Kuwas een rasvoetballer is, weten we al een tijdje. Afgelopen zaterdag nam hij Heracles weer bij de hand en leidde de zwartwitten naar een verdiende 2-1 zege. “Het was een slechte wedstrijd, maar als je die dan wint, is dat extra prettig’, zei trainer John Stegeman. Hij was blij met Kuwas, zo vertelde hij. ‘Die is bestemd voor een topclub’, zei hij ook nog en gisteravond laat vonden sommige kenners aan de Tafel bij Kees dat Kuwas misschien wel in Oranje moet spelen.
Kuwas is heel goed, dat staat buiten kijf. Maar let ook eens op die dekselse Jamiro Monteiro…..

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. jeroen says:

    Sommige fans noemen het Kwame 2, na Kwame Quansah de Heracles kuitenbijter van weleer. Alleen vind ik Monteiro een modernere uitgave van hem, een box tot box middenvelder met de longen van een marathon loper. Geweldige aankoop uitstekend gescout, weer top van Heracles! Hij staat al weken als hoogst geklasseerde speler in de top van de verkiezing “spelers van het seizoen”. Kuwas volgt hem met stip, hij heeft door een blessure minder wedstrijden dan Monteiro gespeeld.
Archief