Woensdag 22 mei 2024
Twentesport

JAN

Geplaatst op 8 mei 2017 door   ·   2 Reacties

Het legioen zong zich de longen uit de lijven. “Jantje is een Heraclied, Jantje is een Heraclied“. Omdat het in deze fameuze song beter bekt, mochten ze de nu al legendarische voorzitter met de behoorlijk kleinerende voornaam Jantje bezingen. Vanaf nu echter zal Jantje gewoon weer JAN heten en inderdaad moet zijn naam voortaan in hoofdletters geschreven worden. Hij is werkelijk van onschatbare betekenis geweest voor de Almelose eredivisieclub. Toen de zwartwitten aan het eind van de vorige eeuw al jaren als broodmagere, grijze muizen over de keldervloer van het vaderlandse profvoetbal kropen, nam JAN de club bij de hand en trok ze omhoog in de vaart der voetbalvolkeren.

De succesvolle deurwaarder, supporter van weleer, ex-korfballer van enig niveau, bleek een enorm gedreven man te zijn. Na een paar weken had ik als frequent volger van Heracles al in de gaten dat deze man de club naar een hoger niveau zou voeren. Hij wist wat hij wilde en deed het. Weg uit de onderste regionen van de eerste divisie, weg uit het krakkemikkige stadionnetje aan de Bornsestraat, op naar de eredivisie, op naar nog een adequater stadion, naar een professionelere staf, naar de bovenste helft van de eredivisie, naar de bekerfinale, naar Europa. Het lukte hem allemaal.

Ik had gehoord dat hij zou gaan stoppen als voorzitter van de club, maar geloofde het niet. JAN is immers niet iemand die weggaat, het woord stoppen kent hij niet, JAN is geen wegloper, JAN is een blijver, JAN is de ultieme doorzetter. Maar ik zag na afloop van de prachtige 4-0 tegen ADO een handvol kleinkinderen om hem heen huppelen bij het rondje langs de fans. Symboliek waaraan je inderdaad goed kon zien dat JAN van plan was te stoppen als opperhoofd van de Almelose zwartwitten. De kinderen droegen een zwartwit shirt. Ze verbonden het oude leven van hun opa als strabante en vaak ook minzame leider van Heracles naar zijn nieuwe leven waarin zijn familie weer helemaal op de eerste plaats zal komen. Maar ik kon het eigenlijk nog steeds niet geloven.

Toespraak Nico Hoogma, feestliederen, kleurige serpentines op het veld, bier, talloze handen van dankbare fans, selfies met fans, de huppelende kleinkinderen, het was mooi en terecht. JAN nam afscheid van de club. Ik zag het met eigen ogen, maar ik durfde het nauwelijks te geloven. Zondag in de Kuip zullen collega-bestuurders hem de hand schudden. Een beter decor voor de laatste (uit-) wedstrijd in de eredivisie is niet denkbaar, de eventuele kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen zijn Heracles. De vaderlandse voetbalwereld heeft de ogen gericht op de club van JAN. “Wat gaan ze hier doen in de Kuip, die dekselse zwartwitten van JAN”, roept Evert ten Napel.
Het is JAN van harte gegund. Maar wat de afloop ook zal zijn, ik denk dat ik dan nog niet geloof dat JAN voor de laatste keer als leider van Heracles in de fameuze Rotterdamse voetbaltempel was.

Volgend jaar zou hij twintig jaar voorzitter zijn, het stadion zou dan naar hem genoemd worden en daarna zou hij doorgaan tot hij over twintig, dertig jaar plotseling zijn laatste adem zou uitblazen in zijn eigen Jan Smit Stadion, om precies te zijn in de kleedkamer tussen zijn zwartwitte jongens na weer een gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente. JAN zou de knip trekken, zou een flap in de spelerspot stoppen, zou dan opeens in elkaar zakken en zou definitief vertrokken zijn. Terwijl dwars door de muren de laatste tonen van het lied “Jantje is een Heraclied” zouden wegsterven. Zo had ik het eigenlijk gedacht. Zo zou JAN zijn regeerperiode als iconische preses van Heracles beëindigen.

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Jeroen says:

    Mooi stuk Gijs, Jan verdient een blijvende herinnering binnen de club. Het stadion naar hem vernoemen zal er niet in zitten en dat zou hij ook zelf niet eens willen. Want een stadionnaam levert de club geld op en dat wil hij Heracles niet ontnemen. Voor de man die hier in de regio de voetballiefhebbers een mooi en gezond alternatief heeft geboden maak ik een diepe buiging! Nu maar hopen dat de opvolgers Jan zijn levenswerk goed zullen voortzetten, want er is hier in de regio wel degelijk plaats voor twee eredivisieclubs.

  2. Jaap says:

    Leuk dat je op de achtergrond speciaal borden met je naam hebt laten plaatsen om Jan te bedanken
Archief