Zondag 5 april 2020
Twentesport

RIP Jan van de Wint

Geplaatst op 14 januari 2020 door   ·   1 Reactie

Jan van de Wint is 91 jaar geworden. Oud was hij, maar ook jong. Hij was semi-prof in de tijd dat veel voetballers als bijbaan (en sommigen als hoofdbaan) een sigarenzaak runden. Jan had er in Enschede, waar hij keeper was van het roemruchte Sportclub, ook een. Ik zag hem af en toe in het Diekman in actie als ik met mijn vader mee mocht naar een wedstrijd. Later als student volgde ik ook Heracles dat in de beginjaren zestig een tijdlang bovenaan stond in de eredivisie. Jan was de lange, indrukwekkende, betrouwbare cipier van het Almelose doel. Een schuiver, hard en laag op een van de benedenhoeken, was eigenlijk zijn enige probleem. Dan was hij wel eens net te laat.

Pas toen hij op leeftijd was, leerde ik hem persoonlijk kennen bij interviews en reportages over de tijd van toen. Hoewel hij bijna zijn hele carrière in Twente heeft gevoetbald (Sportclub, Heracles en Rietvogels), woonden hij en zijn vrouw de tweede helft van hun leven in de buurt van Putten op een bungalowpark.

Ik zei al dat hij jong van geest was. Hij zat op facebook met vijf accounts. Drie jaar geleden reed hij op een avond naar de Grolsch Veste om daar present te zijn op het verjaardagsfeestje van zijn oud-ploeggenoot Joop Janssen die toen 80 geworden was. Joop vertelde mij dat ze tot voor kort nog regelmatig belden met elkaar.

Nog maar anderhalf jaar geleden had ik drie oud-spelers van Sportclub die in 1958 de beslissingswedstrijd om het landskampioenschap verloren van DOS, uitgenodigd om tbv Zilver Magazine nog eens terug te blikken op die wedstrijd die ze in de tweede verlenging met 1-0 verloren hadden. De mannen (Jan, Joop en Gerrit Brouwer) waren 60 jaar later nog steeds goed pissig op scheidsrechter Horn die eerder in de wedstrijd een doelpunt van Moddejonge onterecht had afgekeurd wegens buitenspel. ‘Daar zouden we die VAR met terugwerkende kracht nog eens naar moeten laten kijken’, zei Jan. ‘De filmbeelden zijn er nog en daarop kun je goed zien, dat Abe de bal terug legde op Moddejonge.’

Jan, 90 jaar toen, was die morgen van Putten naar Nijmegen gereden en was ruim op tijd aanwezig voor de reportage. Ik genoot van de branie, de humor, het enthousiasme en de levenslust van de oud-doelman.

Echter, Jan is nu uit de tijd. Jammer. Hij was behoorlijk oud, maar ook jong. RIP.

(De foto is die dag – 14 mei 2018 – in de Nijmeegse Goffert gemaakt door Riet Vos. De beslissingswedstrijd tegen DOS werd daar in 1958 gespeeld. Jan staat hier in het midden tussen zijn voormalige ploegmaten Joop Janssen (rechts) en Gerrit Brouwer.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Als ik aan Jan van de Wint denk, dan denk ik vooral aan de tijd dat hij doelman was van Heracles. Hij had een enorme harde uittrap. Hij schopte eens vanuit zijn hand een bal bij een uittrap(dat was dacht ik tegen DWS thuis met toen Jan Jongbloed in de goal) zo over het doel van Jongbloed. Ik zie Jongbloed nog zo verbouwereerd staan en een applaus geven aan Jan.
Archief