Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Zege op Ajax komt in Almelo soms voor en kan dus weer

Geplaatst op 11 augustus 2017 door   ·   1 Reactie

ALMELO – Na drie keer achtereen met 0-2 te hebben verloren zou Heracles weer eens thuis van Ajax moeten (kunnen) winnen. Beide clubs staan zaterdagavond in hun seizoensouverture 2017-2018 Almelo tegenover elkaar. Winst voor de thuisploeg is mogelijk als alles meezit, maar ook een remise zal worden gevierd, juist omdat het niet alleen voetbaltechnisch een lastig verhaal is, maar ook statistisch en financieel. Staat tegenover dat de openingswedstrijd finaal is uitverkocht, zo meldt de club. Heracles leeft in stad en ommeland.

Van de achttien keren dat Ajax in Almelo voor de competitie in actie kwam werden ze twee keer op een nederlaag getrakteerd, maar dat was in de jaren zestig, in maart 1964 en in maart 1965, beide keren met 1-0, door goals van Issy Greving en Hennie van Nee. Daarnaast speelde Heracles voor de competitie thuis drie keer gelijk tegen Ajax.

4-2

Overigens, dat het kan, thuis van Ajax winnen, dat bewees Heracles door het sterrenensemble in 1974 en 1996 uit de beker te knikkeren, in 1996 met een loei van een afstandsschot van Jorg Smeets en in 1974 kreeg de toen drie keer Europa Cup I-winnaar aan de Bornsestraat met 4-2 klop in de verlenging, dankzij doelpunten van Gert Westerhof en Hans Polko, één van de twee legendarische Heracles-spitsen uit Enter, die een uittrap van doelman Arend Steunenberg achter diens collega Bals tegen de touwen kopte.

1-8

De dikste thuisnederlaag leed Heracles in september 1985 toen Ajax met 1-8 won, onder meer door vijf goals van Marco van Basten. De laatste twee keer dat Heracles de Amsterdammers op een gelijkspel hield was drie jaar geleden toen het 1-1 werd en vijf jaar geleden doordat Heracles van 3-1 terug wist te komen tot 3-3.

0-2

Als op een slechte generale een geslaagde première volgt, liggen er zaterdag kansen, want de laatste voorbereidingswedstrijd op dit seizoen ging een slap en ongeïnspireerd Heracles in en tegen Emmen met 2-0 de bietenbrug op. Als de danig vernieuwde achterhoede de boel dicht houdt is er al veel gewonnen, want daar zit de meeste twijfelmoed. Voorin moet de het Almelose honk teruggekeerde spits Paul Gladon (zie foto) voor goals zorgen, mogelijk met Vincent Vermeij in zijn rug, zeker als Samuel Armenteros wegens en blessure aan de kant blijft, en mogelijk ook nog vertrekt (dat kan nog tot 1 september).

43 punten

Vraag blijft of Heracles opnieuw in staat is 43 punten te sprokkelen, wat afgelopen seizoen goed was voor een tiende plek op de eindranglijst. De selectie van trainer John Stegeman herbergt minder ervaring en drukkrachtpower dan die van vorig jaar. Het vertrek van Mike te Wierik, Robin Gosens, Justin Hoogma en Thomas Bruns zal voelbaar zijn. De komst van Drie Wuytens, Jamiri Monteiro, Sebastian Jakubiak, Jeff Hardeveld en Niels Leemhuis zijn op het eerste oog vooral investeringen in de komende seizoenen. Het is voor Heracles – eigenlijk niets nieuws onder de zon in Almelo – , ook nu eerst veilig spelen en dan kijken of een aardige plek in het linker rijtje mogelijk is. Dan zou winnen van Ajax een fraaie opsteker zijn, voor het zelfvertrouwen en voor het vervolg.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. piet says:

    Realistisch gezien zou Ajax gemakkelijk moeten winnen in Almelo. Kijkend naar hun voorbereiding met daarbij wedstrijden op Europees niveau plus een ingespeeld team dat nagenoeg het zelfde is als afgelopen seizoen lijkt het op voorhand een gelopen rees. Maar voetbal zou geen voetbal zijn als daar ook -heel soms- verrassingen tussen zitten. Hopelijk is dat zaterdag het geval met een uitverkocht stadion dat als twaalfde man kan fungeren is er een mogelijkheid.
    We gaan het zien en beleven.
Archief