Donderdag 25 juli 2024
Twentesport

Tukkers snel tussen Keniaans loopgeweld in Singelloop

Geplaatst op 15 september 2014 door   ·   Geen reacties

Lesley Smit 2014ENSCHEDE – De Keniaan Nicholas Togom won zondag de Singelloop Enschede bij de mannen, terwijl zijn landgenote Beatrice Chepkoech de zege greep bij de vrouwen. Daarmee kreeg de wedstrijd over vijf Engelse mijl, omgerekend acht kilometer, twee zeer sterke winnaars. Achter hen deden echter ook de Twentse lopers van zich spreken. Bij de vrouwen zelfs niet eens geheel achter de Kenianen, want de uit Enschede afkomstige Lesley Smit (foto) wist in een spannend duel de Keniaanse Sylvia Tenai zelfs van het brons af te houden. René Stokvis (Enschede) en Fabian ten Kaste finishten bij de mannen als zesde en zevende en waren daarmee de beste Nederlanders in het internationale startveld.

Togom greep de zege met een vrij grote voorsprong. Hij finishte in een zeer snelle tijd van 22.59 minuten, waarmee hij de eveneens uit Kenia afkomstige Julius Koech ruim een halve minuut voorbleef en het parcoursrecord verbrak. Opvallend was ook de loper die derde werd. De Zuid-Afrikaanse top triatleet Richard Murray deed mee in Enschede en greep het brons. Stokvis kwam binnen na 25.51 minuten en bleef daarmee een minuut verwijderd van de tijd waarmee hij vorig jaar tweede werd. Toen stonden bij de Singelloop geen Afrikanen aan de start.

Lesley Smit
De prestatie van Lesley Smit bij de vrouwen was een opvallende. Vorig jaar was de inmiddels in Ahaus-Alstätte woonachtige oud-Enschedese nog de winnares. Ditmaal verbeterde Smit zichzelf echter met een halve minuut en liet ze opvallend genoeg juist Tenai nog achter zich. ‘Samen met een jongen kwam ik bij die Keniaanse aansluiten’, kijkt Smit terug. ‘De rest van de wedstrijd heb ik achter haar gelopen. Een paar keer heb ik geprobeerd om over te nemen, maar telkens als ik dat deed gooide zij haar tempo weer omhoog en liep ik weer achter haar.’

Smit wachtte vervolgens het moment af om nog een laatste poging te wagen. ‘In de laatste kilometer heb ik nog eenmaal geprobeerd om los te komen. Dat kon alleen als ik volle bak weg zou sprinten en daarna het tempo weer zou laten zakken. Het lukte me om inderdaad met een soort tussensprint weg te lopen en het vast te houden.” Smit slaagde er daarna in om haar tempo in de laatste honderd meter zelfs nog iets op te hogen, waarmee ze haar persoonlijke record met ruim een halve minuut verbeterde. De winnende tijd van Chepkoech (26.51) bleek ook een nieuw parcoursrecord.

Foto: LesleySmit.nl

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief