Maandag 22 april 2024
Twentesport

Zelfbedieningsjournalistiek

Geplaatst op 6 december 2011 door   ·   7 Reacties

Dus u dacht dat Ajax de enige voetbalclub is waarvan het beleid bepaald wordt door een krant (De Telegraaf) en een journalist (Jaap de Groot)? Dat denkt u dan verkeerd, want ook bij FC Twente zitten een krant (Twentsche Courant Tubantia) en een journalist (Leon ten Voorde) met hun handen aan de knoppen. Wat zegt u? Dat kan niet? Joop Munsterman is daar toch de man die alles bepaalt? Nou nee, dat ligt echt wat genuanceerder. Joop is er alleen voor de buitenkant, voor de bloemen op de middenstip, voor de buren van de wijk en voor de sponsors in het restaurant. De echte macht ligt bij de Pravda aan de Getfertsingel, waar de FC Twente-watcher van dienst vorige week woensdag een hele pagina kreeg om zijn verhaal te vertellen.

“Adriaanse staat er alleen voor” was de kamerbrede kop, boven een foto van de trainer in de dug out van Benfica, in het land waar hij in 2006 met FC Porto de dubbel won. Dan moet je toch wat kunnen, als voetbaltrainer zijnde, maar daar hebben de gestaalde kaders in het Politburo van het Kremlin geen boodschap aan. Geheel volgens de ijzeren wetten van de gebeitelde planeconomie ligt de voorspelbare prognose al vast: “De club en de trainer gaan in mei met elkaar om tafel om te praten over de toekomst. Maar voorafgaand aan dat gesprek staat een ding al vast: het tijdperk Adriaanse duurt in Enschede niet langer dan een seizoen.”

Met andere woorden: dat gesprek in mei heeft geen enkele zin, tenminste als het om de toekomst van het tijdperk Adriaanse in Enschede gaat. Dat was dus op woensdag. Twee dagen later volgt een zuinig verslag van de overwinning op Fulham, waarna de 6-2 in Utrecht vooral “therapeutische waarde” voor de club en, jawel, de trainer wordt toegedicht (“balsem voor de ziel”). Gaat het weer een beetje, heren? Alsof het om een kleuterklas op een schoolreisje gaat. Hoe opportunistisch kun je zijn, als krant en als journalist? Straks gaan ze nog schrijven dat de trainer dat vuurwerk zelf naar binnen heeft gesmokkeld om de boel op scherp te zetten. Adriaanse noemt het ranglijstjournalistiek, en terecht, maar ik heb er ook nog een andere omschrijving voor: zelfbedieningsjournalistiek.

Delen is sportief

Reacties (7)

 1. Ollies says:

  Jij komt zeker nooit bij Twente? Adriaantje wordt in alle geledingen uitgekakt. Meneer heeft zelfs niets laten horen na de ernstige blessure van Rendla. Schandalig

 2. Kees says:

  Haha, Leon ten Voorde en een vinger in de pap. Dat lukt hem thuis niet eens.

  Adriaanse kwam bij Twente voor prijzen, die gaat hij ook wel pakken. (waarschijnlijk slechts de beker), daarna is hij ook weer weg. Geweldige trainer, maar niet des Twente.

  en Munsterman kan je eerder als dictator omschrijven dan als iemand zonder macht. Al is dat natuurlijk de totaal andere kant van de “leugen”

 3. Pkramer says:

  Ik vind dat er teveel ophef word gemaakt. Onlangs weer uitspraken van Van Halst en Twente die dat tegen spreekt. Alsof onrust ontstaat wanneer men een topclub wil worden. Waarom niet gewoon die twentse nuchterheid? KWW! Niemand kan voorspellen wat gebeurd, je kunt alleen maar hopen op t beste!

 4. johan says:

  Opruiende taal is het de laatste tijd dat de boventoon viert. Laten we blij zijn met wat we hebben. Zonder Joop was FC Twente nooit zover gekomen als waar het nu staat.En zonder 4 goede trainers op rij evenmin.

 5. Willem says:

  Moet je beetje lachen om die columns van Medendorp. Een tijdje geleden beweerde hij dat ze bij Tubantia niet wisten dat er ruzie is in de trainerskamer van FC Twente. Nu ze bij de krant concluderen dat het inderdaad niet botert en dat Co maar één seizoen blijft, snapt de krant in de ogen van Medendorp weer niets van. Hij spreekt zichzelf tegen. Dat uw columnist het opneemt voor Joop Munsterman is begrijpelijk, hij schrijft toch al die blaadjes van FC Twente vol? Wiens brood men eet…
Archief