Maandag 22 juli 2024
Twentesport

Rode cijfers, zwarte cijfers

Geplaatst op 8 oktober 2014 door   ·   Geen reacties

Je hebt voetbal en een bond die dat allemaal regelt in ons land, de KNVB. Tot zover is het allemaal wel duidelijk. Toch is dat niet helemaal zo: je hebt namelijk professioneel voetbal en amateurvoetbal en daardoor zijn er ook twee KNVB’tjes. Best een beetje raar, want alles staat in voetballand toch in verband met elkaar?

Iedere speler begint immers ooit bij zijn amateurclubje om de hoek. Die 99 procent die nooit verder komt dan wat gekrabbel in de marge, maar ook de grote vedetten van nu. Bijna alle profclubs zijn ook ooit begonnen als amateurclub en de KNVB wil maar wat graag dat amateurclubs zich gaan omvormen tot profclubs, ze hebben er zelfs een tweede divisie voor bedacht. Kruisbestuiving en gezamenlijk belang alom, zou je zeggen.

Het persbericht dat de KNVB vorige week uitbracht deed dan ook wat schizofreen aan. Jubelende berichten van de proftak, want die hadden één miljoen winst gemaakt. Treurnis van de amateursectie, die 3,6 miljoen tekort kwamen. Bij elkaar dus een verlies van 2,6 miljoen, maar zo werkt het dus niet. Door het goede resultaat hadden de profclubs alle centjes die ze betalen aan de bond voor de organisatie van de competities terug gestort gekregen. Dat is nog eens sympathiek. Bovendien werden de reserves nog wat extra gespekt.

Jammer alleen dat alle amateurclubs per spelend lid nu extra geld moeten gaan schokken, om het tekort aan te vullen. En dat terwijl de penningmeesters al een paar jaar hoofdpijn hebben van teruglopende sponsorinkomsten en gemeentes die ze het vel over de neus haalt. Nu moeten ze aan de leden ook nog uitleggen dat ze door deze maatregel van de KNVB extra contributie in rekening moeten gaan brengen.

En ondertussen klotst bij de profs het geld tegen de plinten op en wordt er lekker potverteerd. Volgend jaar wordt het nog mooier, aldus de financiële man Ron Francis. Dan komen namelijk de verdiensten van het WK er nog bij. Een WK dat mede zo succesvol was, omdat onder meer SV Bedum, Apollo’68, Quick Boys en vv Spirit onze internationals zo’n goede basis hebben geboden. Maar van enige dankbaarheid is dus geen sprake, om van solidariteit maar helemaal niet te spreken. Het wordt hoog tijd voor één KNVB.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief