Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Shrovetide

Geplaatst op 22 februari 2024 door   ·   Geen reacties

Prachtige beelden op tubantia.nl van de jaarlijkse Shrovetide Football Game tussen de teams van de Up’ards en de Down’ards, afkomstig uit de streken ten noorden en zuiden van de rivier de Henmore bij Ashbourne in Derbyshire. Het is een jaarlijkse traditie, die teruggaat tot 1667, toen er voor het eerst werd gespeeld op Vastenavond en Aswoensdag. Verdeeld over deze twee dagen duurt de wedstrijd in totaal acht uur. Het veld is ongeveer drie mijlen lang (bijna vijf kilometer dus), de deelnemers moeten zich zien voort te ploegen langs bruggen, rivieren, stegen, parkeerplaatsen, weilanden, sloten en andere min of meer natuurlijke obstakels en de goals worden gevormd door twee watermolens, Sturston Mill en Clifton Mill. Het gaat er ruig aan toe en veel winkels in de directe omgeving worden tijdelijk gebarricadeerd, er zijn geen regels, hoewel er in de beginjaren wel was overeengekomen dat er geen deelnemers vermoord of mishandeld mochten worden. Later werd bepaald dat de bal niet in een auto of ander vervoermiddel mocht worden meegenomen, maar alles is afhankelijk van het gevoel voor fairplay bij de teams, want er is geen VAR. Er werd dit jaar bovendien voor het eerste met vier ballen gespeeld, wat voor het verloop van het spel en de te volgen tactiek een extra uitdaging betekende. Over het ontstaan van de balvorm gaan overigens diverse geruchten. Een van de meest gruwelijke daarvan wil dat het attribuut oorspronkelijk toebehoorde aan een misdadiger die vlak daarvoor was onthoofd, maar tegenwoordig is het alleen nog de gewoonte dat de bal door een boer, in dit geval John Tomlinson, in het veld moet worden gegooid om het spel te laten beginnen.

Zoals veel tradities in Engeland is ook hier het predikaat ‘Royal’ van kracht, hoewel het er niet altijd even koninklijk aan toe ging: in 1928 gooide de latere Koning Edward VIII de bal dermate onhandig in het veld, dat hij zichzelf een bloedneus bezorgde. In 2003 kwam Prins Charles er zonder kleerscheuren vanaf. De wedstrijd van dit jaar eindigde in een 3-1 overwinning voor de Up’ards, van wie Monty Lyon, Mark Maznenko en Ben Weston de doelpunten maakten. Toch hadden de Down’ards zich kranig verweerd, volgens hun scorer Nathan Harrison, die de bal samen met zijn neef zelfs enige tijd op een dak wist te verbergen om ‘m uit de handen van de tegenstander te houden. Het mocht weliswaar niet baten, maar hij heeft er in de pub weer een mooi sterk verhaal bij. En de eeuwige roem natuurlijk, niet te vergeten. Al met al zie ik voldoende mogelijkheden om dit evenement naar Twente te halen. We hebben hier, als ik ze tenminste goed heb geteld, acht watermolens, in Denekamp, Haaksbergen, Diepenheim, Mander, Tubbergen, Twickel, Oele en Vasse, dus misschien zit er zelfs wel een complete competitie in. Scheidsrechter: Bas Nijhuis, want alles mag.

Peter Bonder

PS: voor een prachtige fotoreportage kunt u de volgende link gebruiken.

https://www.theguardian.com/sport/gallery/2024/feb/14/up-the-upards-down-the-downards-the-royal-shrovetide-football-game-in-pictures

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief