Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

De val van Excelsior’31

Geplaatst op 2 april 2014 door   ·   26 Reacties

De laatste keer dat ik bij Excelsior’31 was, kreeg Willem II een verdiende nederlaag aan de broek van de topklasser. De ploeg van Van Dijkhuizen imponeerde. Willem II was toen net als nu de nummer 2 van de Jupiler League, maar kon de topklasser niet op de knieën krijgen. Excelsior was sterker, had een betere spelopvatting en won verdiend.

Die wedstrijd in de laatste week van september was van de kant van de Rijssenaren opvallend goed, maar ik was die avond ook onder de indruk van de nieuwe aanbouw en tribune. Zo hoort de accommodatie van een topklasser eruit te zien. Je hebt eredivisie, dan eerste divisie en vervolgens topklasse.  Het is mooi dat je aan de faciliteiten kunt zien, dat een club op dat niveau acteert. Daarnaast is voor de media alles prima geregeld, zo merkte ik toen. En dat is al jaren zo, ook voor de normale bezoekers en zeker voor de supporters. Professioneel. Zoals het hoort op dat niveau. De Koerbelt is een fraai visitekaartje voor de club Excelsior’31 en ook voor het nijvere Rijssen, voor de topklasse en voor het regionale amateurvoetbal. De club laat zien hoe je de randvoorwaarden van een club die de ambitie heeft om in de topklasse te voetballen, hoort uit te bouwen. Het is bovendien prettig voor een trainersstaf om in zo’n professionele omgeving te kunnen  werken en bouwen aan een duurzame topklasser. Echter, niets is wat het lijkt.

Want, sinds een tijdje gaat er veel mis bij Excelsior’31. Het is zelfs zo erg dat de ploeg vrijwel zeker naar de hoofdklasse degradeert. Aan de reacties op oa TwenteSport.com is te zien, hoe deze situatie erin hakt bij de vaste aanhang van de club. De mensen snappen niet hoe zoiets kon gebeuren. En eerlijk gezegd, ik snap het ook niet. Nadat Denis Mahmudov, de man die momenteel nog altijd topscorer is van de topklasse, in de winterstop vertrokken is naar PEC, ging alles mis bij de ploeg.

De club beurde snel een mooi bedragje voor de speler en liet hem gaan, hoewel hij volgens het contract nog anderhalf jaar te gaan had. Zodra je in de winterstop je beste speler kunt verkopen, moet je wel opletten. Dat kun je alleen doen als je een alternatief hebt. Dat hadden ze niet en dus mag je het risico niet nemen hem te laten gaan. In de zomer had ook gekund. Dan was het bedrag wel wat lager geweest, maar nog steeds een leuke extra pak centen.

Zonder Mahmudov bleek de selectie kwetsbaar te zijn. De ploeg zakte als een speer naar beneden. Aankoop Mark Bloemendaal voldeed niet; blessures, schorsingen, spelers die uit vorm waren, deden de rest. Van Dijkhuizen keek af en toe naast zich, wilde eigenlijk wisselen, maar zag louter jonge, onervaren spelers op de bank zitten naast de reservekeeper van 40 jaar. En daar zit em de kneep. Alles klopt op de Koerbelt, behalve het spelersbeleid. Alles is professioneel geregeld, behalve datgene waar het allemaal om te doen is: een adequate, brede selectie en alle zaken daaromheen.

De technische commissie die verantwoordelijk is, wordt geleid door een bestuurslid (Hans Slots) zonder ervaring op dat niveau. Lamber Voortman, de oud-voorzitter met vele verdiensten voor de club, voegt aan de TC van de club niks toe en overweegt – zo vernam ik – daarmee te stoppen. Gerald Janssen en Erwin Leurink zijn oud-spelers en dus bruikbaar. Maar wat hebben ze te vertellen? De TC is een buitengewoon belangrijk orgaan binnen de gelederen van een topklasser. Een TC vergadert drie keer in de week, stuurt het beleid aan bij de talentvolle jeugdelftallen, stuurt een groep scouts aan in de regio, evalueert en steunt de spelersgroep en technische staf en ga zo door. Het kan niet anders dat zo’n orgaan geleid wordt door een professional. Dat kun je in de topklasse niet afdoen met een goedwillend bestuurslid dat vooral de eigen jeugd voorrang wil geven. En iedere kenner weet dat Excelsior haast geen junioren achter de hand heeft die binnenkort in de topklasse kunnen meekomen en dat de structuur in de jongere juniorenteams niet meer is wat het ooit was.

Daarom pleit ik bij top- en hoofdklassers vaak voor een constructie waarbij de hoofdtrainer ook de A-junioren traint. Hij zou bijna fulltime in dienst van de club moeten zijn. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling, de lijn die je nastreeft en de doorstroming. Deze trainer zou dan een jonge assistent moeten hebben die goed kan sparren, die technisch en tactisch ook van wanten weet en niet zoals nu een goedwillende clubman.  Een aantal topklassers heeft zo’n  hoofdtrainer met ervaring en connecties in het profvoetbal. Dat is in deze klasse een must.

Excelsior’31 beschikt over bijna alle voorwaarden om een consistente topklasser te zijn. De prestatieve afdeling heeft met de stichting Top Support een perfecte groep van meer dan vijftig sponsors achter zich staan. Daarmee komt het geld binnen voor een prima selectie.  Daar moet je dan ook niet aan willen komen. Want je moet altijd kiezen voor een eerste elftal van hoog niveau. Daar moet je niet op beknibbelen om andere geledingen binnen de club te kunnen financieren. Verkoop je een speler, heb je inkomsten uit de beker, zoals afgelopen seizoen, dan kun je dat geld eventueel in de dure accommodatie stoppen.

Het technisch beleid van de club is echter duchtig onder de maat. Is erg amateuristisch. Tenzij de club intussen andere doelen nastreeft. Dan heb ik niks gezegd. Misschien vindt het bestuur olv voorzitter Oosthoek het ook prima dat het eerste elftal in de hoofd- of eerste klasse uitkomt. Ik weet echter zeker dat de harde supporterskern en de sponsors die ik ken en gesproken heb bij onder meer de schitterende happening tegen Willem II, er anders over denken. Tjonge, wat was dat een mooie partij. Ik zei nog in die prachtige sponsorruimte op die nieuwe tribune tegen een paar vaste geldschieters: ‘Jullie gaan met dit elftal en deze accommodatie binnen afzienbare tijd om de titel meedoen.’ En kijk nou eens…

Delen is sportief

Reacties (26)

 1. AJ says:

  Ik weet dat ik het niet moet doen maar reageer toch even op bovenstaande. Tuurlijk zit er een kern van waarheid in je betoog maar sta je dicht genoeg op de club om de TC zo af te vallen? Zou het niet zo kunnen zijn dat er andere factoren een rol hebben gespeeld? Misschien was het verstandig/handig geweest om even wederhoor toe te passen.

 2. Pieter says:

  Ik neem aan dat JIJ (AJ) dus dicht bij de TC staat en een andere visie hebt op bovenstaand betoog?
  Ik zie al jaren elke thuiswedstrijd (en ook regelmatig een uitwedstrijd) en ik ben van mening dat hij het (helaas) goed vertaald.

 3. kees says:

  Geweldig neergezet. Dit is Excelsior ten voeten uit. @AJ hoor en wederhoor? Het verhaal van Slots en Co kennen we nu wel en hebben we vaak genoeg gehoord. Dat zal niet veranderen. In de winterstop is op amateuristische wijze het topklasserschap verkwanselt. Die gasten die dat op hun geweten hebben zullen hun fout nooit toegeven. Ik heb al eerder geschreven, laten ze hun mening eens geven op Excelsior-TV. Maar ze komen nu liever niet in beeld, straks als er weer wat positiefs te melden is, dan staan ze weer op de eerste rij.

 4. Dennis says:

  Heren, ik zou zeggen vragen het AJ.

  want hij is dacht ik van Exc-TV.

 5. Pieter says:

  AJ als je van Excelsior TV bent, vraag de heren Oosthoek en Slots is naar hun mening.

 6. peter says:

  De heren zonder kennis, hebben te veel invloed gehad en gewed op verkeerde paarden.

 7. AJ says:

  Heren, ik ben absoluut niet van Exelsior-TV en ook in ben er thuis en uit altijd bij. Maar welke waarheid is de juiste, iedereen heeft zijn eigen en daardoor is er ook een berg onrust. Dat Mahmudov nooit weg had gemogen, tuurlijk ben ik mee eens maar kijk naar de laatste twee wedstrijden voor de winter, was hij toen zo geweldig? Nee.

  Het gaat er mij om dat het verhaal zoals het opgeschreven is door Gijs erg eenzijdig is en dat is jammer. Zoveel mensen, zoveel verhalen en daar gaat het allemaal mis, denk je niet dat het een en ander ook z’n weerslag heeft op de selectie?

 8. Pieter says:

  Beste AJ, tuurlijk heeft (en mag) iedereen een mening maar wat Gijs hier schrijft zijn puur de feiten en niet gebaseerd op ZIJN mening.
  Wat jij schrijft over Mahmudov (dat hij de laatste 2 wedstrijden niet geweldig was) is een mening, een feit is dat hij extra klasse heeft die we NU missen.
  Ik verbaas me over het feit dat bepaalde personen wel op de voorgrond verschijnen als het goed gaat, maar op het moment dat het slecht gaat hoor en zie je ze niet meer. JUIST dan moet je achter (en voor) je team staan.

 9. AJ says:

  Niet de zijne, wie zijn mening dan wel?

  Maar goed, zinloze discussie want een mening is nooit objectief.

  Vermoed dat iedereen die aanwezig is geweest bij de laatste twee wedstrijden voor de winter, Barendrecht en RBB thuis, zal beamen dat Mahmudov toen al geen schim was van de speler daarvoor, dus was hem vasthouden dan de oplossing? Denk het niet, dat er geen adequate vervanger was, is meer het probleem dat de KNVB de markt gesloten houd voor de amateurs waardoor de competitievervalsing waar men zo vaakt over predict nu wel heel erg als een molensteen bij Excelsior om de nek is komen te hangen.

  Ben benieuwd of degene achter “Pieter” is van wie ik het vermoed.

 10. kees says:

  Ben ik het niet mee eens. Voordat Mahmudov wegging was al bekend dat het bijna onmogelijk zou zijn om een vervanger aan te trekken. Die had je dan moeten halen uit het buitenland. Met de transfer had je daar rekening mee moeten houden. Dus verkopen voor de hoofdprijs en niet eerder dan dat je weet dat er een vervanger is. Net wat Gijs hierboven schrijft: “je moet dan wel een alternatief achter de hand hebben”

  Mahmudov’s laatste 2 wedstrijden waren niet zijn beste, dat klopt. Pieter Oosthoek zei daarover dat hij slapeloze nachten had over zijn transfer. Zo kunnen, maar als hij was gebleven dan had hij zijn teleurstelling snel verborgen en zijn stinkende best gedaan om alsnog in de zomer zijn transfer te maken. Hij had er m.a.w. zelf helemaal geen belang bij gehad om er met de pet naar te gooien, want dan had hij het helemaal kunnen vegeten.

  Excelsior’31 had Mahmudov dus gewoon aan zijn contract moeten houden. Het is dan ook niet de KNVB die cometitievervalsing in de hand heeft gewerkt, maar Excelsior’31 die zichzelf in deze positie heeft gemanouvreerd.

 11. AJ says:

  Giswerk Kees, voor hetzelfde geld had hij geen pepernoot meer geraakt.

  Kijk, en dat bedoel ik dus met wederhoor. Wie heeft hem verkocht?

  • kees says:

   Liever gissen, dan het FEIT dat we door de verkoop van Mahmudov degraderen. Heeft niks te maken met wederhoor.

 12. SJ says:

  Dan maar weer naar de hoofdklasse waar we succesvol waren en op t sportpark met 3 rijen dik langs de kant stonde, weer dringen om je plaats te bemachtigen. Paar oude spelers terug halen bij de staf à la Ajax. Club- en teamgevoel terug, daarna weer doorstoten naar de topklasse.

 13. Nossel says:

  Laten we het hebben over het “echte” verhaal van Excelsior’31. Over een zwalkend bestuur dat jarenlang wanbeleid pleegd en meer geld uitgeeft dan er binnenkwam. Dit tekort werd “stiekem” opgevuld met geld uit bekerwedstrijden en de verkoop van Mahmudov. Dit laatste was trouwens geheel buiten de TC om heb ik vernomen van wat ingewijden. De toch al niet daadkrachtige voorzitter meende dit zelf te kunnen en schijnt hem voor 25K verkocht te hebben, tot ongenoegen van de TC. Knappe gok en erg egocentrisch als je weet dat je met deze speler Topklasse voor volgend jaar had veilig gesteld.

  Ook is het bijzonder om te vernemen dat de huidige TC met o.a. Leuring niet 1 speler in de huidige selectie heeft gecontracteerd, dit stamt allemaal nog uit het tijdperk “Looms”.
  hij heeft in zijn eentje samen met penningmeester en oud-voorzitter alles geregeld… toen hoorde je niets..want er was succes…al hoewel sportief een klein beetje.. en financieel ben ik bang dat dit kleine succesje (1 periode) “te” veel gekost heeft.

  Hoe dan ook heeft Excelsior blijkbaar veel te verbergen want bij mooi weer zie je allerlei berichten en nu is het al een tijdje ijzig stil in Rijssen.

  Ik heb begrepen dat enkele grote sponsoren nu wel “even”zouden vertellen hoe het moet… Ik hoop voor de Rijssenaren dat men daar niet op in gaat, dan ben je de regie binnen je eigen club kwijt. Wat betreft de aanstaande degradatie…je krijgt wat je verdient over een heel seizoen. En na jaren financieel wanbeleid moest er blijkbaar dit jaar de rem op…ik neem aan dat de penningmeester wel zal stoppen en zijn balans op orde wil hebben…Of het tekort is van serieuze (lees bedreigende aard).

  Een club heeft daadkracht nodig en mensen die verantwoording durven nemen, in Rijssen zie ik alleen ja-knikkers en mensen die aan de bar het hoogste woord hebben maar op moment supreme niets zeggen.
  Typerend voor de Rijssenaar wellicht.

  Voetbal is emotie ook bij mijn cluppie…
  Maar wat in Rijssen gebeurt is het verlogenen van clubbelang.

  Sportieve ambities zijn prima, maar laat zo’n mooie club nu niet lijden onder de ambities van sponsoren en bestuurders die er alleen voor zichzelf zitten.

  Geen geld is geen succes…
  Maar zonder succes kun je ook een mooie en stabiele club hebben… wees realistisch en steun de mensen in de club die de clubbelangen wel dienen. De rest zijn passanten en egotrippers die snel willen scoren of menen dat zij of hun belangen groter zijn dan de club.

  Succes in de hoofdklasse en snel weer terug!

 14. peter says:

  Volgend seizoen, met nieuwe aansprekende namen spelen in de Hoofdklasse.? Jongens halen die bekend zijn. Maar.. (er was toch geen geld meer)?
  Er word nu blijkbaar op dezelfde manier gescout als SVZW.
  SVZW is met deze manier van scouten nooit succesvol geweest.
  We zullen zien

 15. Erwin Looms says:

  Normaliter reageer ik niet op dit soort berichten, maar ik vind dat ik hier wel op moet reageren. Iedereen mag zijn eigen mening hebben op voetbal technisch gebied, maar ik wil wel even duidelijk maken dat ik 2 jaar eindverantwoordelijk ben geweest en jaarlijks een budget tot mijn beschikking had waar ik (wij) een selectie van moest samenstellen. In beide jaren hebben wij dit budget NIET overschreden en zelfs winst konden maken door enkele transfers. Ik hoop dat de ploeg zich als nog veilig speelt, want ik draag de club nog steeds een warm hart toe en heb geen enkele rancune want de club heeft het recht om andere keuzes te maken. Ik reageer op bovenstaande omdat ik niet tegen onrecht kan. Jongens succes de komende wedstrijden. Gr Erwin (de enige echte)

 16. Hans says:

  Mooie praatjes heb je Looms.En waarom is er nooit openheid van zaken gegeven dan.Waar het geld is gebleven en wie wat verdiende.

 17. Nossel says:

  @Erwin Looms, ik leg het wellicht iets verkeerd uit…ik zal niet zeggen dat jij je budget hebt overschreden, wellicht was het budget simpelweg groter dan de club dragen kon.

 18. Hansie says:

  HAHAHA Looms, eerst Gijs inlichten voor een mooie column en dan zelf ook nog reageren. Hoe doorzichtig kan het! Big spender!

 19. peter says:

  Lambert Voortman, had en heeft ook veel te veel invloed binnen de TC volgens mij .Hij kijkt niet altijd met een vakkundige blik. Hierdoor krijgen slijmende spelers met een goede babbel bij hem altijd voorrang.

 20. Dennis says:

  Whahahahahahahaa

  de TC wil niet reageren op Exc TV, zie uitzending deze week.

  Wat een Loosers…!!!!

 21. Frans says:

  Welke Tc wanbeleid van lamme voortman en Slots.Neem een voorbeeld aan HHC.

 22. Frans says:

  @Looms: je hebt goed werk verricht kerel. Spelers als Mahmudov en Cicek binnengehaald en voor veel geld vervolgens verkocht. En in jou tijd waren er nooit spelers die zeikten of ontevreden waren!

  @Gijs: geweldig column. That’s the truth.

  @Peter: ik weet niet wie je bedoeld met slijmende spelers, maar je hebt helemaal gelijk! Het gaat hierbij om Lubbers en Kok. Lubbers presteert al jaren niets meer, maar er wordt nooit een serieuze concurrent aangetrokken. Datzelfde geld voor Kok. Heeft zijn beste jaren gehad, maar verlengd wel z’n contract met 3 jaar…. En als 1e doelman, want een serieuze concurrent heeft hij niet! Ze moeten Koetsier halen! Die laat Kok wel zweten, geloof me.

  Excelsior’31 gaat nu oud-Eagles spelers Pot, Gerritsen-Mulkes en Wolven binnenhalen, maar dat is niet het werk van de TC hoor, maar van Dennis Demmers!

 23. peter says:

  TC, wie zwijgt stemt toe………

 24. Remco Dennekamp says:

  Veel reactie’s hierboven, kan me vinden in een aantal. Maar die anonimiteit bah. Zet gewoon je naam erbij!

 25. Arno Harbers says:

  Ik kan me ook vinden in veel reacties hierboven maar Remco heeft gelijk ! Zet gewoon je eigen naam erbij en hou op met al die anonieme reacties .
Archief