Zaterdag 25 mei 2024
Twentesport

Excelsior’31 – IJsselmeervogels 2-1 (0-1) – Analyse door Erwin Nieland

Geplaatst op 16 oktober 2011 door   ·   11 Reacties

Dennis Demmers schreef in het programmaboekje dat er een strijdend, hard werkend en brutaal Excelsior zou moeten staan. Dat is ook wat ik heb gezien. Excelsior’31 begon heel brutaal door IJsselmeervogels in de opbouw te storen en op hun helft te spelen. Daardoor ontstond de eerste twintig minuten een boeiend gevecht, waarbij ik me af vroeg hoe lang Excelsior dat vol zou gaan houden.

De manier van spelen was risicovol, want IJsselmeervogels is een goed voetballende ploeg. Als je dan de gekozen tactiek niet vol weet te houden, loop je het risico dat spelers er tussendoor glippen en de tegenstander onder de druk uit weet te komen. Dat is in deze wedstrijd IJsselmeervogels echter niet of nauwelijks gelukt. Excelsior verdient een compliment. Bijna de gehel wedstrijd heeft de ploeg compact gespeeld en de ruimte tussen centrale verdedigers John Lubbers, Andreas David en spits Robert Wilens overbrugbaar weten te houden. Dat gebeurde door een uitstekende teamprestatie.

 Het eerste halve uur waren er niet veel kansen, maar was de wedstrijd wel boeiend. De vraag was of de voetballende kwaliteiten van  IJsselmeervogels opgewassen waren tegen de strijdlust van Excelsior. In de 29e minuut kwam IJsselmeervogels op voorsprong. Met een fantastische omhaal wist Ramic te scoren. Excelsior herpakte zich en kreeg nog voor rust een aantal kansen.

 Ook na rust begon Excelsior voortvarend. De ploeg had daarbij een droomstart, toen Wilens in de 46e minuut een fout van de tegenstander afstrafte. Het eerste kwartier na rust kreeg Excelsior nog een aantal kansen. In de 56e minuut werd een vrije schop van links door Ten Have binnen getikt. Op dat moment was de voorsprong voor Excelsior ook verdiend te noemen.

 Het laatste kwartier ging IJsselmeervogels alles of niets spelen, met vier aanvallers. Het oogde opportunistisch en leverde eigenlijk geen kansen op. Excelsior verdedigde met man en macht. Wanneer de ploeg wat rustiger had gespeeld, had de score in die fase ook nog verder op kunnen lopen. Excelsior heeft vandaag op vol vermogen en met het maximale van de capaciteiten een zeer verdiende overwinning behaald. Er was de afgelopen periode wat kritiek op Dennis Demmers, waarbij gezegd werd dat hij zijn ploeg te veel aanpast aan de tegenstander. Dat is iets wat vandaag totaal niet te zien was.

 Ik geef de wedstrijd wat amusementswaarde betreft een 8. Sterren geef ik aan het centrale duo, Lubbers en David. Zij zorgden er voor dat Excelsior van de goal af kon spelen. Daarnaast een ster voor Wilens die als aanspeelpunt fungeerde, scoorde en waar de overtreding tegen gemaakt werd die uiteindelijk leidde tot de 2-1. Als man van de wedstrijd kies ik voor David. Opbouwend en voetballend staat hij altijd zijn mannetje. Vandaag was hij ook verdedigend uitstekend.

Excelsior’31 – IJsselmeervogels 2-1 (0-1).
Scoreverloop:
30. Ramic 0-1, 47. Wilens 1-1, 56. Ten Hove 2-1
Amusementswaarde:
8
Man van de wedstrijd: Andreas David
Sterren: David, Lubbers, Wilens (allen 1x)
Excelsior’31:
Kok, Siemelink, David, Lubbers, G.Mulkes, Borghuis, Davina, Rosink, Ten Hove (84. Eilyo), Wilens, Michels (90+2. Rahajaan).

Delen is sportief

Reacties (11)

 1. gerard says:

  David man van de wedstrijd??Denk dat je dan Mulkes en Siemelink en Michels tekort doet.
  David speelde sterk maar was niet beter dan bovenstaande spelers.

  Het was een teamprestatie.Als je een kerel was had je het hele team een ster moeten geven..maar ja.

 2. Herman says:

  Belachelijk.ja ja valt nu echt wel op
  Je moet echt uit tukkerland komen om man van de wedstrijd te worden.

  Ten eerste is het inderdaad een teamprestatie.en als je dan toch iemand moet aanwijzen dan is dat toch echt Nigel Michels.Maar je die komt uit Deventer en dat blijkbaar niet mee.

  Lijkt ver gezocht zeker he. maar ik volg bijna alles en nu is het me geheel duidelijk.

 3. Michel says:

  Ik begrijp bovenstaande reacties van Gerard en Herman totaal niet. Eigenlijk wilde ik er niet op reageren, maar ik doe het toch even.

  @ Gerard: Ik ben het absoluut met je eens dat het een teamprestatie was en dat Nigel erg goed speelde, maar voor de rest deel ik je mening niet. Nieland heeft hier volkomen gelijk door de centrale verdedigers Lubbers en David en spits Wilens een ster uit te delen. Deze verdedigers wonnen nagenoeg alle persoonlijke duels met de 2 topspitsen Ramic en Verweij en zorgen er ‘bijna’ hoogstpersoonlijk voor dat het ‘grote’ IJsselmeervogels niet tot nauwelijks kansen heeft gekregen. Siemelink en Mulkes speelden ook degelijk, maar kregen lang niet zoveel te doen als Lubbers en David, omdat zij geen direct tegenstander hadden en minder in de duels kwamen (op de laatste 14 minuten na). Verder vond ik ook Wilens erg goed spelen. Hij was zo sterk, beweeglijk en technisch, dat de centrale verdedigers nog net niet aan Zoutman vroegen of ze gewisseld konden worden! Ik ben het nogmaals ook met je eens dat ook Michels een ster verdiende, omdat hij sterk was in de duels, erg balvast was en een aantal mooie hoogstandjes eruit gooide! De overige 8 basisspelers verdienden ook een voldoende, maar scoorden gewoon net iets minder dan deze 4 uitblinkers, waardoor ze geen recht hebben op een ster. En dat David uiteindelijk wordt verkozen tot ‘Man van de wedstrijd’ kan ik zeker ook begrijpen. Hij straalde opbouwend zo veel rust en perfectie uit en vormde nogmaals samen met Lubbers een erg sterk ‘verdedigend blok’, waar bijna geen tegenstander voorbij kwam.

  @ Herman: Jou tweede zin is volkomen belachelijk. Deze site mag wel TWENTEsport heten, maar zo wordt er natuurlijk niet beoordeeld door de deskundigen, want zo mag je mensen als Edwin Nieland, Rene Roord, Edwin Hilgerink en Folkert Velten wel noemen, toch? Laat het beoordelen lekker aan deze mensen over, want die hebben echt wel meer verstand van het spelletje dan wij. Zij zijn ‘NEUTRAAL’ en letten op elk detail, terwijl wij, bij wijze van, meer beoordelen op basis van doelpunten, assists, het uitdelen van poortjes en WOONPLAATS…

 4. Michel says:

  Gerard, leuk om te vermelden, is dat David ‘ook’ door de krant is verkozen als man van de wedstrijd, namelijk met een 9. Daar gaan we dus niet meer over twijfelen. Maar goed, het maakt ook niet uit. Het was ook echt een teamprestatie. Er was geen speler die verzaakte! Ik kijk echt al uit naar de derby tegen HHC.

 5. Gerard says:

  Vind je dat gek. 1 pot nat.
  Zeg je twentesport dan zeg je Tubantia.
  Laten we er maar over ophouden,feit blijft dat je het als jongen vanbuiten tukkerland wel heeeeeeeel erg goed moet zijn om de juiste waardering te krijgen.
  Ik zal je 1 voorbeeld geven.
  In zij eerste jaar bij Excelsior is Deventernaar Siemelink tot de fans als tweede gekozen als speler van het jaar.
  Terwijl in dat jaar hij door twente sport en tubantia nooit de juiste waardering heeft gehad,
  Denk daar maar eens over na.
  En Michels was afgelopen zaterdag Man van de wedstrijd.

 6. Theo says:

  Klinkt gek ,maar dat vind ik ook,

  Als je alleen al kijkt naar colums,teksten e.d.

  Altijd is het Lubbers,Davina,Isa,David enz die in beeld komen.

 7. Wilco says:

  Ach, hou toch op met dat geouwehoer! Ik vind het echt lachwekkend dat jullie denken dat zowel de krant als TwenteSport de jongens uit Twente bewust een betere beoordeling geven dan de jongens van buitenaf!!

  Reageer dan niet, DEVENTENAREN!

 8. Herman says:

  Ach.het valt jullie blijkbaar niet meer op.

 9. Herman says:

  Ander voorbeeld.

  Kijk eens b.v naar aandacht voor BVO s.

  Dan hangt Eagles er toch ook bij aan.

  En dan heb ik het ook over TV Oost.

 10. Rene Bos says:

  Oeffff Herman! ‘Conspiracy-theorietje’ Regionale media vs Deventer en alles wat daar bij komt kijken!?..

  Je blijft Calimero-gedrag vertonen.

  Tip: domeinnaam Deventersport.com is nog vrij. Kun je lekker daar je eigen gang gaan.

 11. Patrick says:

  @ Rene Bos: AMEN !
Archief