Excelsior’31 – IJsselmeervogels 2-1 (0-1) – Analyse door Erwin Nieland

Geplaatst op 16 oktober 2011 door   ·   11 Reacties

Dennis Demmers schreef in het programmaboekje dat er een strijdend, hard werkend en brutaal Excelsior zou moeten staan. Dat is ook wat ik heb gezien. Excelsior’31 begon heel brutaal door IJsselmeervogels in de opbouw te storen en op hun helft te spelen. Daardoor ontstond de eerste twintig minuten een boeiend gevecht, waarbij ik me af vroeg hoe lang Excelsior dat vol zou gaan houden.

De manier van spelen was risicovol, want IJsselmeervogels is een goed voetballende ploeg. Als je dan de gekozen tactiek niet vol weet te houden, loop je het risico dat spelers er tussendoor glippen en de tegenstander onder de druk uit weet te komen. Dat is in deze wedstrijd IJsselmeervogels echter niet of nauwelijks gelukt. Excelsior verdient een compliment. Bijna de gehel wedstrijd heeft de ploeg compact gespeeld en de ruimte tussen centrale verdedigers John Lubbers, Andreas David en spits Robert Wilens overbrugbaar weten te houden. Dat gebeurde door een uitstekende teamprestatie.

Het eerste halve uur waren er niet veel kansen, maar was de wedstrijd wel boeiend. De vraag was of de voetballende kwaliteiten van  IJsselmeervogels opgewassen waren tegen de strijdlust van Excelsior. In de 29e minuut kwam IJsselmeervogels op voorsprong. Met een fantastische omhaal wist Ramic te scoren. Excelsior herpakte zich en kreeg nog voor rust een aantal kansen.

Ook na rust begon Excelsior voortvarend. De ploeg had daarbij een droomstart, toen Wilens in de 46e minuut een fout van de tegenstander afstrafte. Het eerste kwartier na rust kreeg Excelsior nog een aantal kansen. In de 56e minuut werd een vrije schop van links door Ten Have binnen getikt. Op dat moment was de voorsprong voor Excelsior ook verdiend te noemen.

Het laatste kwartier ging IJsselmeervogels alles of niets spelen, met vier aanvallers. Het oogde opportunistisch en leverde eigenlijk geen kansen op. Excelsior verdedigde met man en macht. Wanneer de ploeg wat rustiger had gespeeld, had de score in die fase ook nog verder op kunnen lopen. Excelsior heeft vandaag op vol vermogen en met het maximale van de capaciteiten een zeer verdiende overwinning behaald. Er was de afgelopen periode wat kritiek op Dennis Demmers, waarbij gezegd werd dat hij zijn ploeg te veel aanpast aan de tegenstander. Dat is iets wat vandaag totaal niet te zien was.

Ik geef de wedstrijd wat amusementswaarde betreft een 8. Sterren geef ik aan het centrale duo, Lubbers en David. Zij zorgden er voor dat Excelsior van de goal af kon spelen. Daarnaast een ster voor Wilens die als aanspeelpunt fungeerde, scoorde en waar de overtreding tegen gemaakt werd die uiteindelijk leidde tot de 2-1. Als man van de wedstrijd kies ik voor David. Opbouwend en voetballend staat hij altijd zijn mannetje. Vandaag was hij ook verdedigend uitstekend.

Excelsior’31 – IJsselmeervogels 2-1 (0-1).
30. Ramic 0-1, 47. Wilens 1-1, 56. Ten Hove 2-1