Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

À la McClaren

Geplaatst op 22 februari 2021 door   ·   Geen reacties

Wat wil Roger Schmidt? Wat is de Duitse toptrainer van plan met PSV? Voetballend Nederland snapt hem niet. Waarom begint hij toch elke keer met een andere opstelling? Hij zal toch kampioen willen worden met al die topspelers?

Tegen Vitesse begon hij zonder Götze, Malen, Ihattaren en Max. Gakpo was geblesseerd. Ik probeer me te verplaatsen in zijn mind, hoewel ik hem nooit gesproken heb. Ik probeer hem serieus te nemen. Waarom wordt elke keer een twee- of drietal basisspelers op de bank gezet?

Het zou best eens kunnen zijn dat hij Steve McClaren imiteert. Die vertelde in zijn FC Twente-tijd, dat de competitie hem pas echt interesseert als de laatste tien wedstrijden voor de deur staan. Daarvoor, zo betoogde hij destijds, ben je bezig met het bestuderen van de spelers en hun kwaliteiten, ben je bezig met de voorwaarden om hen voor de laatste tien wedstrijden in topvorm te hebben, ben je aan het sleutelen aan de juiste basisopstelling en de manier waarop je met jouw favoriete elftal kampioen wilt gaan worden. Die laatste tien wedstrijden moet je winnen, zei McClaren, althans je mag eigenlijk geen punt verliezen, want je wilt kampioen worden. Misschien sta je tweede of derde. Dan moet je zorgen dat je niet te ver achter bent geraakt op de koploper. Blijf in het kielzog, zei de Engelsman en sla de laatste tien wedstrijden toe.

McClaren demonstreerde met FC Twente dat deze visie werkt. Toen hij een paar jaar later weer teruggehaald werd naar Enschede/Hengelo wilde hij dezelfde filosofie volgen, maar toen mislukte het.

Zou Schmidt met PSV hetzelfde van plan zijn? Dan zal hij op zondag 7 maart aanstaande klaar moeten zijn met zijn planning. Ik denk dan wel dat hij Baumgartl, Thomas, Mauro Junior en Sangaré naar de bank verwezen heeft en dat hij niet meer met twee verdedigende middenvelders maar met één nummer 6 speelt.
Vanaf 7 maart start PSV de race naar de titel. Ga daar van uit. À la McClaren. Zet hij die dag echter weer een paar basisspelers op de bank, dan snap ik het echt niet meer. Dan wil hij waarschijnlijk geen kampioen worden.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief