Adriaanse: ‘Ze hebben mazzel gehad, het had 3- of 4-2 kunnen zijn’

Geplaatst op 16 augustus 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – De eerste Europese wedstrijd van het nieuwe seizoen in de eigen Grolsch Veste mag getypeerd worden als een spektakelstuk. De 20.000 toeschouwers zagen een spannende wedstrijd met hoogte- en dieptepunten. Fraaie acties, sterke verdedigers en sublieme doelpunten zoals de eerste treffer van FC Twente (diagonaal afstandsschot Luuk de Jong) en de tweede van Benfica (zaalvoetbalgoal van de Spanjaard Manuel Agudo Durán alias Nolito).
Benfica was technisch beter in veel opzichten en af ten toe ook een tikkeltje gemeen, maar FC Twente toonde in de tweede helft veerkacht en sleepte een gelijk spel uit het vuur, 2-2. Negen keer was FC Twente dichtbij een doelpunt, Benfica vijf keer.
Co Adriaanse (foto), de Twentse coach, kreeg na afloop de vraag voorgelegd of hij gezien het spelbeeld kon leven met de uitslag. ‘We staan er slechter voor dan aan het begin van de wedstrijd, 2-2 is minder dan 0-0, maar we hebben nog steeds een kansrijk perspectief. De spelers kennen Benfica na deze wedstrijd beter. We kunnen goals maken, we hadden voldoende kansen. Ik zei dat de kansen  fiftyfifty waren en dat was dus ook zo. We kunnen daar winnen’, meende Adriaanse.

Hij beschouwde de wedstrijd nog eens na: ‘Het waren twee verschillende helften qua tactiek. We hadden een voorspoedig begin met dat doelpunt van Luuk de Jong, maar toen maakte Wout Brama een fout. We kregen er een mentale tik van. Ondanks dat we de controle wilden hebben op de wedstrijd, kwam Benfica er goed uit. Ze zijn technisch perfect en scoorden met een zaalvoetbalgoal de 2-1. Denny Landzaat kreeg daarna nog een mogelijkheid, maar de rust ging in met een 2-1 achterstand.’
De coach kwam na die eerste helft tot de conclusie dat FC Twente alles of niets moest gaan spelen. Hij bracht Marc Janko en slachtofferde Landzaat die kampte met een lichte voetblessure. ‘De andere kandidaat was Willem Janssen, maar die heb ik in verband met de vele meters die hij maakt, laten staan. We gingen op zijn Engels spelen, het tempo ging omhoog, we pakten vaker de tweede bal op, sloten vaker door en kregen veel kansen. Maar zij hadden in Artur een fenomenale keeper.’  Adriaanse herinnerde zich de reddingen van de Braziliaan op inzetten van De Jong en Bryan Ruiz, maar ook aan de andere kant de gevaarlijke uitvallen van de Portugezen gestoeld op snelheid en technische perfectie. ‘Maar ze hebben mazzel gehad, want het 3 of 4-2 kunnen zijn. Kortom, de eerste helft was redelijk in evenwicht waarin van onze kant een tweede goal had kunne vallen. De tweede helft speelden we in een hoger tempo, met meer schwung en opportunisme. Soms biedt het perspectief om powerplay te spelen’, vond hij.