Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Donkere dagen

Geplaatst op 23 december 2022 door   ·   Geen reacties

Is er na het WK voetbal nog wel iets te beleven? Helaas, we konden daar onze verbazing nog op los laten. Dan moet het nu vanuit het schaatswereldje komen. De overmacht in de wereldbekerwedstrijd in het verre Canadese Calgary moest  met name van onze dames komen. En hoe, het overheersen van Jutta Leerdam op de duizendmeter. Niet alleen haar tijd gaf aanleiding tot enthousiasme. Er was nog iets anders waar wij mannen nauwelijks weet van hebben. De maandelijkse cyclus werd afgelopen weekend hét onderwerp van gesprek. De openheid over menstruatiepijnen en bloedverlies zorgt vooral bij sporters voor een extra probleem. Het verstoort de toevoer van de hoognodige zuurstof en werkt dus prestatie verminderend. Is het dat alleen? Zoals ik in het openhartige interview lees met Jutta Leerdam, specialist op ‘de duizend’,  is de schaamte om daarover te praten een even groot probleem. Dus naast een, noem het een regulier medisch gegeven, is het ook een mentaal probleem. Om daar mee om te gaan is er inmiddels een hulp organisatie, de Cycle.care. Waar de naam vandaan komt laat zich raden.

December is een donkere maand. Af en toe een veldwedstrijd. Maar het kabinet maakt het nog donkerder. Deze week was het aantal donkere medelandbewoners in de talkshows groter dan ooit tevoren. Hoofdonderwerp van gesprek, het excuus voor dat wat honderd-vijftig-jaar geleden plaatsvond. Een donkere periode waarvan Rutte vond, zonder vooroverleg met de betrokkenen, dat de verontschuldiging tóch op 19 december moest plaatsvinden. Zou hij daar echt van wakker hebben gelegen? Waarom niet volgend jaar 1 juli wanneer de echte datum van de afschaffing van honderdvijftig jaar slavenhandel plaats vindt.

De waarheid bij Rutte, in de twee-eenheid tussen zijn spreken en denken, is al vaker aan gespletenheid ten onder gegaan. Zou het hierbij ook een tekort aan zuurstof zijn? Eén van de inmiddels in gang gezette acties is, dat de nazaten van de tot slaaf gemaakten hun naam kosteloos mogen veranderen. Is dat ook niet iets voor de ‘slaven’ binnen de huidige coalitie? Is er een prijsvraag om de ‘mooiste’ naam voor Rutte te bedenken? Mijn voorstel, Rutte gaat Pavlov heten. De naam is een duidelijke verwijzing naar het gegeven van niet direct bewust opgeslagen of toegankelijke kennis, ongecontroleerd dus. Zoiets als een klassieke conditionering. En de naam Messi? Die schijnt een goddelijke signatuur te hebben die alle kabinetsleden in een opstelsom daarvan, ver overstijgt. Maar die naam zou Rutte wel willen. Wat mij betreft voor geen goud!

Gerard Kokhuis

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief