Donderdag 18 april 2024
Twentesport

FC Twente – PSV 2-2 (1-1) – Analyse door Erwin Nieland

Geplaatst op 30 oktober 2011 door   ·   1 Reactie

Deze wedstrijd begon voor mij al ver vooraf. Ik las in het Algemeen Dagblad dat Fred Rutten vond dat PSV favoriet zou zijn. Vervolgens was er de opstelling van FC Twente. Op de tribune werd op voorhand al geoordeeld en veroordeeld, zonder dat er nog maar een minuut gespeeld was. Ik was dan ook erg benieuwd hoe de tactiek van FC Twente bedoeld was. Binnen vijf minuten was wel duidelijk wat de gedachte van Adriaanse precies was.

 Ik vond dat Adriaanse heel goed had nagedacht en dat de speelwijze inderdaad kon werken. Volgens mij was de bedoeling dat Bengtsson in zou schuiven, waardoor er een 3-4-3 formatie zou ontstaan op het middenveld. Daarmee zou FC Twente dan de overhand hebben. Die tactiek werkte de eerste 30 minuten heel goed. Daardoor werd het een heel mooie wedstrijd.

 Het gevaar bij de gekozen tactiek is dat wanneer je die niet goed uitvoert, de tegenstander gevaarlijk kan worden. FC Twente ging gaandeweg slordiger spelen, waardoor de afstand tussen Bengtsson, Brama en De Jong en Chadli niet meer klopte. Daardoor kon PSV de overhand krijgen. Het spelletje van Adriaanse staat of valt met het beloopbaar houden van de de afstand tussen de spelers.

 De te grote afstand ging in de tweede helft door. FC Twente speelde onzorgvuldig en was niet in staat de overhand op het middenveld te behouden. PSV werd daardoor sterker en kwam verdiend op 2-1. De rode kaart was vervolgens het kantelmoment. FC Twente werd vervolgens sterker en kwam door Fer op gelijke hoogte. Ook na de 2-2 kon het duel nog alle kanten op. Het had ook 2-4 of 4-4 kunnen worden. Ik vond achteraf de keuze voor de opstelling van FC Twente logisch, net als de wissels die door Co Adriaanse werden toegepast.

 Voor de amusementswaarde geef ik een 8,5. Ik heb me prima vermaakt, mede door alle discussie vooraf, maar ook omdat het een boeiende wedstrijd was en ik als liefhebber ook van PSV heb kunnen genieten. Als mannen van de wedstrijd kies ik voor twee spelers. Bij PSV voor Georginio Wijnaldum. Hij had en de techniek en de kracht. Aan FC Twente zijde kies ik voor Leroy Fer, die met zijn doelpunt er eindelijk in slaagde om belangrijk te zijn.

 Een ster geef ik aan Rasmus Bengtsson. Hij had een heel lastige taak in het spelconcept. Hij mocht niet te vroeg instappen richting middenveld, maar ook weer niet te laat. Ik vond dat hij dat heel goed deed. Naar mate PSV de overhand kreeg had hij het moeilijker, maar hij maakte wel de goede keuzes. Of hij Wisgerhof uit de basis verdrongen heeft? De Wisgerhof van de afgelopen seizoenen verdient meer krediet en zal niet zomaar geslachtofferd worden. Al moet hij dan wel weer op dat niveau gaan spelen. Het seizoen tot dusver vind ik hem minder sterk.

FC Twente – PSV 2-2 (1-1)
Scoreverloop:
10. Douglas 1-0, 11. Labyad 1-1, 64. Marcelo 1-2, 78. Fer 2-2
Geel: Brama (FC Twente) Marcelo en Toivonen (PSV)
Rood: 72. Strootman
Amusementswaarde: 8,5
Man van de wedstrijd: Wijnaldum (PSV) en Fer (FC Twente)
Sterren: Bengtsson (1x)
FC Twente: Mihaylov, Rosales, Douglas, Bengtsson (77. Landzaat), Tiendalli, Brama, Chadli, De Jong, Bajrami, Janko (71. Fer), John.
PSV: Isaksson, Manolev, Marcelo, Bouma, Tamata (19. Willems), Wijnaldum, Toivonen, Strootman, Labyad (84. Labyad), Matavz (74. Engelaar), Mertens.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. John says:

    Goede analyse van Erwin Nieland.
Archief