Zondag 19 mei 2024

FC Twente – SC Heerenveen 1-1 (0-0) – Analyse door Marco Timmer

Geplaatst op 31 augustus 2013 door   ·   Geen reacties

375x CF4A0609_bewerkt-1‘Dat het FC Twente vandaag niet lukte om drie punten te pakken, had te maken met een gebrek aan scherpte en concentratie. Doordat de ploeg een groot veldoverwicht had, leken de spelers te denken dat ze de kansen die er zouden komen, wel zouden omzetten in doelpunten. Ik heb twintig mogelijkheden geturfd voor FC Twente. Dat daar slechts één doelpunt uit voort kwam, mag met name Luc Castaignos zich aanrekenen. Hij kreeg voor rust twee vrije kopkansen en vervolgens een vrije schotkans die voorlangs ging. Je kunt nog zo’n groot overwicht hebben, uiteindelijk gaat het toch om rendement. Heerenveen kreeg maar zeven mogelijkheden, maar wist daar wel een keer uit te scoren. Om die reden kan ik begrijpen dat Marco van Basten, ondanks de late tegentreffer, na afloop toch tevreden was.

Ik hoorde Luc Castaignos op de radio zeggen dat er weer een volgende wedstrijd komt. Hoewel dat natuurlijk zo is, had hij uit de drie of vier kansen die hij kreeg toch minimaal een keer moeten scoren. Ik weet niet of het een gebrek aan scherpte of een gebrek aan kwaliteit is. FC Twente heeft de behoefte aan een balvaste spits, die als aanspeelpunt kan functioneren. Een type speler als Luuk de Jong. Toch vind ik Castaignos op dit moment beter dan vorig seizoen, hoewel hij vandaag wat minder was dan voorgaande wedstrijden. Het is natuurlijk te makkelijk de schuld alleen bij Castaignos neer te leggen. Ik vond ook Shadrach Eghan en Quincy Promes onder de maat spelen.

Wanneer je er, als FC Twente, zelf niet in slaagt om een vroege goal te scoren, weet je dat je daarmee Heerenveen in de kaart speelt. Zolang het 0-0 bleef en zeker na de 0-1, kon Heerenveen het eigen spel spelen en blijven loeren op een counter. Toch was het vandaag voor FC Twente eigenlijk het ideale moment om tegen Heerenveen te spelen. Bij de Friezen ontbraken Alfred Finnbogason en Marten de Roon. Als je dan zo speelt als hoe FC Twente vandaag gedaan heeft en het wordt 1-1, dan kun je echt spreken van twee verloren punten.

Als speler van de wedstrijd ben je geneigd om voor Heerenveen doelman Kristoffer Nordfeldt te kiezen. Mijn voetbalhart gaat uit naar Dusan Tadic. Hij speelde geen geweldige eerste helft, maar compenseerde dat na rust. Bovendien stond hij met de bal op Dico Koppers aan de basis van de gelijkmaker. Qua amusementswaarde scoort deze wedstrijd niet heel hoog. Ik vond het van beide kanten niet echt goed. Na rust maakte de spanning veel goed, maar het blijft bij 6,5. Sterren ken ik toe aan Anders Bjelland, die ik sterk vond spelen, Dusan Tadic en Nick Marsman. Hij hield, als keeper, zijn ploeg nadrukkelijk in de wedstrijd, met enkele cruciale reddingen, met name na de 0-1. Wanneer het toen 0-2 was geworden, denk ik niet dat FC Twente nog terug had kunnen komen.

FC Twente – SC Heerenveen 1-1 (0-0)
64. Van den Berg 0-1, 90. Bengtsson 1-1