Zondag 19 mei 2024
Twentesport

FC Twente toont totale suprematie in Friesland: 5-1

Geplaatst op 20 augustus 2011 door   ·   Geen reacties

HEERENVEEN – FC Twente heeft vanavond een mokerslag toegebracht aan sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion toonde de Enschedese ploeg totale suprematie. Het werd uiteindelijk 5-1, waarmee het imponerende FC Twente zelfs nog genadig was voor sc Heereenveen.

Vorig seizoen gingen de Tukkers met 6-2 onderuit in Friesland, vanavond waren de verhoudingen in meerdere opzichten precies tegenovergesteld. De winst was er vooral één van het tactische vernuft. sc Heerenveen oogde immers verrast met het Enschedese viermansoffensief en had daar geen enkel antwoord op. Door de Twentse diepgang werd de verdediging daardoor negentig minuten lang opengereten. Voor en na de openingstreffer van Luuk de Jong, die op aangeven van Wout Brama perfect controleerde en de bal fraai over Brian Vandenbussche stifte, was er nog enige vorm van tegenstand. Maar na de 2-0 van Willem Janssen, uit een lopende bal van Bryan Ruiz, was de angel definitief uit al het Friese gevaar. Tot dan toe moest Heerenveen het vooral hebben van vleugelflitser Oussama Assaidi, maar de buitenspeler leek er alleen voor te staan.

Nog voor de rust propte FC Twente de drie punten in de tas. Marc Janko manoeuvreerde zich na een lange bal slim voor Arnold Kruiswijk, die simpelweg verzaakte, en schoot tegendraads binnen. Het was de beloning van de Enschedese dominantie. De hegemonie zette zich voort in de tweede helft, waarin FC Twente nog eenvoudiger door de Friese verdediging denderde. sc Heerenveen had daarin vooral geluk dat de Enschedese druk was getemperd, want als de ploeg efficiënter was geweest, dan had de uitslag zonder twijfel in de dubbele cijfers gelopen. Emir Bajrami was de enige die zich tot dan toe trefzeker toonde. De Zweed schoot op wonderschone wijze de 4-0 binnen.

Het duel kende in dat opzicht toch nog een verrassende slotfase. Luciano Narsinh deed, uit het niets, wat terug met de enige Friese treffer. Maar het slotakkoord was voor Marc Janko, die vanaf elf meter Vandenbussche voor de vijfde keer de bal uit z’n doel liet halen. Geflatteerd was de uitslag allerminst. FC Twente, dat fier aan kop staat in de Eredivisie, toonde in de derde competitiewedstrijd van het seizoen volledige oppermacht. Woensdag speelt FC Twente, na de 2-2 remise in eigen huis, de return in Lissabon tegen Benfica. De ploeg heeft vertrouwen geput uit de 5-1 winst in Heerenveen. De blik is nu weer gericht op kwalificatie voor de poulefase van de Champions League. De vraag is of de tactische slimheid van Co Adriaanse dan weer de doorslag geeft.

Scoreverloop: 27. De Jong 0-1, 30. Janssen 0-2, 45+2. Janko 0-3, 66. Bajrami 0-4, 87. Narsingh 1-4, 90. Janko 1-5 (pen.)
Geel: Janssen, Ruiz en Brama (FC Twente)
sc Heerenveen: Vandenbussche, El Akchaoui (76. Breuer), Zomer, Kruiswijk, Janmaat, Elm, Kums, Djuricic (76. Schmidt), Dost (82. Sibon), Assaidi, Narsingh
FC Twente: Boschker, Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli, Brama (83. Leugers), Janssen (70. Landzaat), De Jong, Ruiz, Janko, John (60. Bajrami)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief