Donderdag 25 juli 2024
Twentesport

Feiten en cijfers streekderby Heracles-FC Twente

Geplaatst op 17 november 2011 door   ·   Geen reacties

ALMELO/ENSCHEDE – Over twee dagen wordt de eerste Twentse derby van 2011-2012 afgewerkt. In het Polman Stadion ontvangt Heracles Almelo buurman FC Twente. Een duel tussen de nummer negen van de eredivisie en de nummer twee van de competitie. TwenteSport.com verzamelde bijzondere feiten over de wedstrijd, over de clubs en over de spelers.

Wedstrijden
Heracles Almelo heeft al vier thuiswedstrijden op rij niet weten te winnen tegen FC Twente. De Enschedese club is, zowel uit als thuis, ongeslagen in de laatste negen ontmoetingen.

Op 20 augustus 2006 werd de buurman uit Enschede voor het laatst verslagen. In de eerste wedstrijd van het seizoen opende Kwame Quansah zeven minuten voor rust de score, waarna Stefaan Tanghe en Diego Biseswar het duel in de slotfase beslisten (3-0). Luuk Wilkshire pakte dat duel kort na de openingstreffer van Quansah een rode kaart. Saillant detail: net als nu was geboren Rijssenaar Jan Wegereef destijds de scheidsrechter.

In het seizoen dat Heracles terugkeerde in de eredivisie, won FC Twente bij de Almelose club in de achtste competitiewedstrijd van het seizoen met 4-0. Door treffers van Daniel Majstorovic, Kennedy Bakircioglu, Ramon Zomer en Blaise NKufo is het de grootste uitslag sinds de terugkeer van Heracles op het hoogste podium. Alle treffers vielen in de tweede helft.

Heracles Almelo
De kans is aanwezig dat Heracles voor het eerst sinds april 2008 drie eredivisiewedstrijden op rij een nederlaag moet incasseren. De Almelose club treft in drie speelronden op rij immers de top drie. De afgelopen twee wedstrijden, thuis tegen AZ (0-1) en uit bij PSV (4-1), gingen verloren.

Heracles heeft met achttien spelers het laagste aantal voetballers gebruikt in de competitie, waarvan zeven spelers alle duels in actie kwamen. Deze selectie raakte het vaakst van alle clubs het aluminium. Negen keer werd de lat of de paal geraakt.

FC Twente
FC Twente mag zichzelf een makkelijk scorende ploegen noemen. FC Twente scoorde in twaalf wedstrijden al 32 keer, net als in 1994-1995. In 1968-1969 maakte de club zelfs 34 doelpunten in de eerste twaalf wedstrijden. PSV scoorde dit seizoen overigens een keer vaker (33). Marc Janko en Luuk de Jong hebben met respectievelijk tien en acht doelpunten het grootste aandeel in de 32 treffers. De spitsen waren bij 24 van de 32 doelpunten gezamenlijk betrokken.

Vorig seizoen bleef de teller nog haken op drie duels, maar dit seizoen won FC Twente datzelfde aantal wedstrijden al met vier treffers verschil. FC Twente voert op dat gebied de ranglijst aan. Geen enkele club won tot dusver zo vaak met een marge van vier doelpunten.

Spelers individueel
Glynor Plet scoorde dit seizoen al tien keer, maar zijn laatste competitietreffer is alweer een tijdje geleden. De laatste vier competitiewedstrijden vond hij het net niet. Op 30 september scoorde hij voor het laatst in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (2-0).

Leroy Fer is wat men in Engeland noemt: een supersub. De middenvelder, die dit seizoen overkwam van Feyenoord, maakte in de laatste vier wedstrijden van FC Twente elke keer een doelpunt. Drie daarvan was als invaller.

Remko Pasveer en Andrej Rendla zijn de enige twee spelers die voor beide clubs in actie kwamen. Enschedeër Pasveer verdedigde tussen 2003 en 2006 veertien keer het doel van FC Twente. De Slowaak Rendla speelde vorig seizoen tien keer in de voorhoede van Heracles Almelo, dat hem huurde van de Enschedese club.

Peter Wisgerhof kan zichzelf een leuk cadeau toebedelen. De verdediger van FC Twente wordt op de dag van de derby 32 jaar.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief