Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Het water tot aan de lippen

Geplaatst op 3 februari 2023 door   ·   Geen reacties

Het schuldgevoel van de koninklijke familie wordt met de dag groter. Dat denk ik. Maar dat zal zeker een overschatting zijn van het morele besef van dat wat in Den Haag woont en af en toe werkt. Woensdag was het zeventig jaar geleden dat dat grote delen van Zuid-West Nederland onder water kwamen te staan.

In Zeeland en Zuid-Holland zijn er herdenkingen geweest. In 1953 waren er in die regio’s 1.836 doden te betreuren. De grootste ramp die Nederland ooit heeft getroffen. En waar is de koninklijke familie? Ook in Nederland maar dan wel op het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het ene moment in het officiële blauw, het andere moment in een outfit die het meest leek op die van deelnemers aan de wandelvierdaagse.

Op zich niets mis mee ware het niet dat ook zij bij de herdenking van de watersnoodramp behoorden te zijn. Dat deze ramp niet enkel de bewoners van Zuid-West Nederland raakt mag blijken uit de intens diepdroevige verhalen van moeders die vertelden dat ze hun kind dat nog in het bedje lag, zagen wegdrijven in de water-modderstroom. Dat Prinses Beatrix aanwezig was, die daags hiervoor haar 85 verjaardag vierde, is een schrale troost voor de nabestaanden.

Wat te denken over het amateuristische gehannes  rond de overstap van de oud Ajaxied Hakim Ziyech, de overstap die niet plaats vindt. De speler was al rond met de nieuwe club. De huidige club Chelsea blijkt, ondanks aandringen van de andere belanghebbenden, te laat te zijn met het indienen van de benodigde formulieren. De laatste uren van een-en-dertig januari. Hoe spannend kan het zijn. Wel of niet in het team van Paris Saint-Germain, wel of niet samenspelen met Lionel Messi! Niet dus, ondanks het hoger beroep van PSG woensdag. Dus een goed glas wijn op de Franse overstap kunnen beide partijen wel vergeten.

Laat dat maar aan Mark Rutte en Emmanuel Macron over. De Franse president is op bezoek bij zijn Nederlandse ambtgenoot. Of is het een vriendschappelijk onderonsje? De publiekelijke verwelkoming was er een van bijvoorbeeld  ‘tv-dating-vijftig-plussers’. Een programma dat van alles belooft maar weer op niets uitdraait. Dat geldt ook vast en zeker voor dit onderhoud. Natuurlijk heeft Macron een flesje of twee heeft meegenomen. De wijnglazen aan de lippen. Dat is wel even iets anders dan overspoeld worden door zeewater.

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief