Zaterdag 20 april 2024
Twentesport

IJzig klimaat als grootste opponent voor FC Twente

Geplaatst op 15 februari 2011 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE/MOSKOU – In december kleedde iedere Twentenaar zich alsof de regio deel uit maakte van Siberië, maar de kou van Moskou, waarin de club morgen belandt, doet deze temperaturen verbleken tot een milde zomer. In de Russische hoofdstad wordt het -22 met een gevoelstemperatuur van -32. FC Twente heeft zich op alle mogelijke manier voorbereid, want de wedstrijd is er niet alleen één tegen Rubin Kazan, maar ook een strijd tegen het kille survival-element. In die wetenschap worden de kwaliteiten van de Europa League-tegenstander nauwelijks besproken. In Twente gaat het gespreksonderwerp nu maar over één ding: het ijzige Russische klimaat.

‘We spelen waarschijnlijk met warmtepleisters op ons lichaam’, zei Wout Brama zaterdag na de wedstrijd tegen Vitesse. En dat is absoluut geen overbodige luxe, valt te concluderen na de Twitter-berichten van Kysia Hekster, Rusland-correspondente voor de NOS. Zij liet weten dat de weersverwachting -22 zal zijn, terwijl de gevoelstemperatuur daalt naar -32. ‘Eindelijk een beetje een serieuze winter’, zegt Hekster. Op sommige plekken kan het zelfs dalen tot -60. ‘De Russen vinden -22 ook koud, ze sturen hun kinderen dan niet meer naar buiten op school bijvoorbeeld, in Siberië lachen ze daarom’, was de relativerende tweet van Hekster.

Toch wordt in Enschede de afgelopen dagen helemaal niets gerelativeerd. Dergelijke weersomstandigheden kunnen zelfs tot gezondheidsproblemen leiden. Niet alleen de luchtwegen krijgen het zwaar te verduren, maar in Moskou loopt een West-Europeaan simpelweg kans op bevriezing van ledematen. Ook de mond en de neus bedekken, is het advies voor de dertig meereizende supporters. Michel Preud’homme heeft als speler ervaring met de kou die zijn ploeg te wachten staat. Tijdens zijn carrière speelde hij ooit in Minsk, maar de trainer herinnert zich vooral het bevroren veld. Voor de effecten op het lichaam ging hij te rade bij clubfysiotherapeut Rob Ouderland, die in het verleden werkte voor Zenit St. Petersburg. ‘Hij heeft ervaring met de gevolgen van de kou en hoe je je daar tegen moet wapenen’, zegt Preud’homme. ‘Tijdens een vergadering met de medische staf hebben we Rob gevraagd wat de spelers daar moeten gebruiken en wat ze moeten dragen. Vervolgens hebben we spullen en kleding besteld, ook voor op de bank.’

De club is er al weken mee bezig. Aanvankelijk werd alles gericht op een wedstrijd in Kazan, maar op het laatst werd het duel alsnog verlegd naar Moskou. De reden van de wijziging was niet eens de temperatuur, want die is in de Russische hoofdstad nog een stapje erger, maar het slechte veld van de opponent. ‘De laatste weken heeft het onze volle aandacht’, vertelt Gekie Meins (foto). ‘We weten wat we kunnen verwachten in Rusland. Je komt maximumtemperaturen tegen van -14 tot -20 en minimum- van -28 tot -34. We hebben voor de hele selectie extra kleding besteld, zoals skibroeken, handschoenen, mutsen en colletjes. Ook hebben we heatpacks aangeschaft. Dit zijn zakjes die vijf tot acht uur warmte afgeven en die je in de schoenen en handschoenen kunt doen.’ Kleding speelt een rol, maar ook de voeding en de sportieve voorbereiding zijn cruciaal. ‘Rondom de wedstrijd moeten bijvoorbeeld de sportdranken warmer zijn dan normaal en is een goede warming-up nog belangrijker. Daarnaast moeten de spelers na deze warming-up een compleet nieuwe outfit dragen, omdat anders de natte shirts tijdens de wedstrijd kunnen bevriezen.’ Meins en haar medische staf zijn verantwoordelijk voor de randvoorwaarden. Volgens haar moet een speler zich daar ook niet druk om maken, want dat is allemaal verloren energie in aanloop naar de wedstrijd. ‘Als topsporter moet je je blijven focussen op je prestatie, daar waar je wel invloed op kunt uitoefenen. Op het weer heb je geen grip en daarom moeten spelers er niet te veel mee bezig zijn.’

Eén troost: ook Rubin Kazan belandt in een klimaat waar de ploeg niet meer aan gewend is. De Russische competitie ligt stil, de clubs verblijven veelvuldig in warme landen als Spanje. Rubin Kazan weet natuurlijk wat het te wachten staat, maar in Spanje blijft het nou eenmaal warmer dan in Nederland.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief