Janko maakt het verschil, FC Twente wint van FC Groningen

Geplaatst op 23 januari 2011 door   ·   Geen reacties

23 januari 2011
GRONINGEN – Het was een draak van een wedstrijd in stadion de Euroborg. Toch heeft FC Twente vanmiddag dankzij twee doelpunten van Marc Janko (foto) drie punten bemachtigd tegen FC Groningen, waardoor de aansluiting op koploper PSV behouden blijft. De Groningers kwamen in de eerste helft nog uit het niets op voorsprong, waarna de Tukkers snel gelijk trokken. In de tweede helft zette Janko, na een uitstekende pass van invaller Theo Janssen, de stand op 2-1. Zeven minuten voor tijd had de spits het duel voorgoed kunnen beslissen vanaf de strafschopstip, maar raakte hij slechts de paal. Het bleef daardoor spannend, maar Twente trok aan het langste eind.

Twente zette in de eerste helft druk op de achterste linie van Groningen en had het duel geruime tijd volledig in handen. De thuisploeg kwam zelfs met pijn en moeite over de middellijn, totdat de Groningse treffer uit het niets viel. Enevoldsen zette voor, Matavz kwam uit de dekking van Wisgerhof en kroop voor de niet gewaarschuwde Douglas (1-0). Twente zette daarna aan, zocht meer diepte en dat werd snel beloond. Eerst verprutste Janko nog een rebound, even minuut later was de door Douglas verlengde bal een simpele intikker (1-1).

In de tweede helft trachtte Twente, door John te wisselen voor Janssen, meer vanuit balbezit te spelen, maar ook daarna was de lange bal meer regel dan uitzondering. Dat had mede te maken met de opbouw vanuit de verdediging. Douglas werd telkens onder druk gezet, waardoor de Braziliaan onzeker oogde. Ook Onyewu had door de Groningse druk moeite Chadli te bereiken. Een kwartier voor tijd werd de veldbezetting nogmaals gewijzigd door de invalbeurt van Emir Bajrami. Janssen nam plaats op zijn vertrouwde positie en De Jong kwam weer achter de spits te staan. Janssen, die daardoor iets verder terugzakte en meer ruimte kreeg voor met lange en dieptepasses, stond vervolgens aan de basis van de 2-1. De middenvelder bracht Janko in stelling, waarna de spits de bal vanuit de lucht fraai binnen werkte.

Nog voor de slotfase had Twente het definitief moeten beslissen. Maar nadat De Jong binnen het strafschopgebied gevloerd werd door Ivens, schoot Janko vanaf elf meter tegen de paal. Het bleef daardoor spannend. Andersson was namens de thuisploeg nog een keer dichtbij de gelijkmaker, maar Twente trok, gezien de kansen, verdiend aan het langste eind. Het spel was weliswaar niet goed, de prestatie daarentegen wel. De Tukkers behouden de aansluiting op PSV, lopen verder uit op Ajax, dat met 3-0 klop kreeg bij FC Utrecht, en bezorgden FC Groningen de eerste thuisnederlaag van het seizoen.

Scoreverloop: 33. Matavz 1-0, 40. Janko 1-1, 81. Janko 1-2
Bijzonderheden: 84. Janko mist penalty
Gele kaarten: Holla, Ivens, Kieftenbeld (FC Groningen) Landzaat, Onyewu, Janko, Chadli (FC Twente)
FC Groningen: Luciano, Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman, Enevoldsen, Holla (85. Pedersen), García (72. Andersson), Hiariej (75. Ajilore), Tadic, Matavz
FC Twente: Mihaylov, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Onyewu, Brama, De Jong, Landzaat (77. Bajrami), John (46. Janssen), Janko (90. Bengtsson), Chadli