Zaterdag 20 april 2024
Twentesport

Villarreal – FC Twente 5-1 (3-0) – Analyse door Berthil ter Avest

Geplaatst op 8 april 2011 door   ·   Geen reacties

FC Twente begon heel goed aan de wedstrijd, door vanaf de aftrap druk naar voren te zetten. Op dat moment durfde de ploeg nog te voetballen. Het was vaak een keer raken, leverde alleen weinig kansen op. Ik denk dat de eerste twintig minuten 70% van het balbezit voor FC Twente was. Villarreal leek overdonderd door de voortvarende start van FC Twente. Toen Villarreal zelf begon aan te vallen, was het hek van de dam. Je zag het klassenverschil, FC Twente werd door de tegenstander volledig overklast.

Al snel werd duidelijk dat FC Twente misschien Europese subtop is, maar Villarreal top. De spelers van FC Twente wisten niet waar ze het zoeken moesten. Het was duidelijk te zien dat Villarreal echt een niveau hoger is dan wat Twente gewend is. Je kon nu ook goed zien dat sommige spelers van FC Twente geen Europees topniveau zijn, zoals Douglas bijvoorbeeld. FC Twente verbaasde me, door met vijf pure verdedigers te spelen. De bedoeling was waarschijnlijk dat Rosales op zou schuiven naar het middenveld, om zo de back van Villarreal op te vangen. In praktijk was het vooral Bryan Ruiz die dat deed. Daardoor ging de gekozen tactiek dus niet op. De organisatie was duidelijk zoek. Ik vond het vreemd dat Preud’homme er niet voor koos om met Landzaat en Chadli te beginnen. In principe was dit tenslotte de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Ik had ook verwacht dat er eerder een tactische wissel zou zijn gekomen, om de boel alsnog om te zetten.

Het was duidelijk dat deze tegenstander beter is dan FC Twente. Dat was in feite in de vorige ronde, met Zenit Sint Petersbug ook al zo. Toen wist FC Twente met sterk collectief spel het nog op te vangen, vandaag duidelijk niet. Je zag dat de drie centrale verdedigers telkens alle drie twijfelden wie nu wie moest dekken. Omdat er dus geen duidelijkheid was, lagen er zo twee in het mandje. Vooral van Onyewu is het me een raadsel dat hij speelt. Nadat ik hem twee keer had zien spelen wist ik eigenlijk al genoeg. Hij zal vast kwaliteiten hebben, maar ik heb ze niet kunnen ontdekken. Misschien bij een Italiaanse ploeg, waar hij alleen maar hoeft te verdedigen. In het spelletje dat FC Twente speelt past hij in elk geval niet.

Toch is het niet zo dat het alleen de tactiek van FC Twente was die niet klopte. Het was ook de klasse van Villarreal. Ik had die ploeg nog niet vaak in actie gezien, maar wat ze lieten zien was soms echt een lust voor het oog. Daarom toch een zeven voor deze wedstrijd. Het was Villarreal dat het leuk maakte. Geen man van de wedstrijd, die was niet te noemen.

Villarreal – FC Twente 5-1 (3-0)
Scoreverloop:
22. Marchena 1-0, 43. Valero 2-0, 45+1. Nilmar 3-0, 55. Rossi 4-0, 80. Nilmar 5-0, 90+1. Janko 5-1
Geel: Cazorla en Nilmar (Villarreal) Rosales en Janko (FC Twente)
Amusementswaarde: 7
Man van de wedstrijd: geen
Villarreal: Lopez; Mario, Rodriguez (71. Capdevila), Musacchio, Catala (82. Kiko); Valero (79. Cani), Marchena, Bruno, Cazorla; Nilmar, Rossi.
FC Twente: Mihaylov; Onyewu, Wisgerhof, Douglas; Rosales, Brama (77. Landzaat), Janssen, Tiendalli; Ruiz (60. Chadli), De Jong (32. Janko), Bajrami.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief