Zondag 21 juli 2024
Twentesport

Villarreal vernedert FC Twente: 5-1

Geplaatst op 7 april 2011 door   ·   4 Reacties

VILLARREAL – FC Twente zit in een uitzichtloze situatie met het zicht op de return tegen Villarreal. In El Madrigal ging de ploeg vanavond met 5-1 keihard onderuit. Het was een direct gevolg van de mislukte tactiek. Trainer Michel Preud’homme (foto) veranderde in aanloop naar de wedstrijd de huisstijl, waarna Twente door het ijs zakte. Het werd vervolgens een vernedering. Het duel in de Grolsch Veste zal volgende week slechts een formaliteit zijn.

Welgeteld zestien minuten wisten de Tukkers de thuisploeg te verrassen. Twente dicteerde zelfs op de vijandelijke helft. Het zag er even hoopvol uit, totdat Villarreal het initiatief overnam en het spel zich verplaatste richting het doel van Nikolay Mihaylov. Doordat trainer Michel Preud’homme met drie centrale verdedigers startte en de twee backs een linie naar voren had geschoven, waren de vrijkomende ruimtes kinderlijk eenvoudig te bespelen voor de thuisploeg. De drie doelpunten voor rust waren het toonbeeld van gebrek aan defensieve organisatie. Bij de eerste treffer kopte Carlos Marchena vrijstaand raak uit een hoekschop, bij de 2-0 van Borja Valero  lag de verdediging totaal open en hief Oguchi Onyewu de buitenspel val op door niet uit te stappen maar mee te lopen en  bij de 3-0 bracht Peter Wisgerhof, met een onhandige kopbal, Nilmar in stelling.

Tussen de bedrijven door kon Twente ook opbouwend gezien niets uitrichten. De spelverplaatsing verloopt normaal gesproken altijd via de flanken of door een ingespeelde bal door de as. Dwight Tiendalli en Roberto Rosales – normaal altijd de backs – stonden te diep en waren niet in te spelen. Telkens moest de lange bal gehanteerd worden, doordat Nilmar en Giuseppe Rossi handig positie kozen tussen de twee linies, zonder echt druk te hoeven zetten.

Tien minuten na rust maakte Rossi op fantastische wijze de 4-0. Twente kreeg de grip wat terug, maar dat kwam meer doordat het kwaad al geschiedt was en Villarreal niet meer aanzette. Toch bezorgde de Spaanse subtopper haar gasten alsnog een ultieme vernedering. Nilmar gaf Douglas met een overstapje het nakijken en zorgde voor het slotakkoord: 5-0. Santi Cazorla en Nilmar, die beiden op scherp stonden, pakten nog bewust een gele kaart om in de beoogde halve finale meer risico in het spel te kunnen leggen. Het zegt alles over de kansen in de return.
Twente mag volgende week de eer herstellen, maar kan de blik richten op de landstitel en de beker. Het slotakkoord was nog wel voor Marc Janko, die een belabberde invalbeurt vol frustratie opluisterde met de 5-1. Maar dat was slechts een schamele troost op de totale deceptie, dat voetbalminnend Twente onderging. Het Europese sprookje is, door het pak slaag in El Mardigal, immers al vroeg ten einde gekomen.

Scoreverloop: 22. Marchena 1-0, 43. Valero 2-0, 45+1. Nilmar 3-0, 55. Rossi 4-0, 80. Nilmar 5-0, 90+1. Janko 5-1
Geel: Cazorla en Nilmar (Villarreal) Rosales en Janko (FC Twente)
Villarreal: Lopez; Mario, Rodriguez (71. Capdevila), Musacchio, Catala (82. Kiko); Valero (79. Cani), Marchena, Bruno, Cazorla; Nilmar, Rossi
FC Twente: Mihaylov; Onyewu, Wisgerhof, Douglas; Rosales, Brama (77. Landzaat), Janssen, Tiendalli; Ruiz (60. Chadli), De Jong (32. Janko), Bajrami

Delen is sportief

Reacties (4)

 1. Anton says:

  Gegokt en verloren.

  • Hendrik says:

   Niet gokken in dit soort wedstrijden, maar op resultaat spelen. Volgende week geen klap aan en misschien wel een half lege “Veste” zonder sfeer. Tussendoor nog ff Roda verslaan na zo’n zeperd….

 2. Henk says:

  Uithuilen en opnieuw beginnen, of zoals een bekend Amsterdams filosoof ooit zei: “elk nadeel, heb z’n voordeel”. De kunst is om hiervan te leren en er sterker uit te komen, of zoals de Engelsen zo mooi zeggen: “if it doesn’t kill you, it makes you stronger!!

 3. Peter Bonder says:

  Het bestuur van FC Twente moet Janko schorsen. Waarom Douglas wel en hij niet?
Archief