Zaterdag 13 juli 2024
Twentesport

Echt gras

Geplaatst op 11 november 2018 door   ·   Geen reacties

Hoewel een grote meerderheid van de huidige Eredivisieclubs van mening is dat het spelen op echt gras noodzakelijk is om internationaal mee te blijven doen of althans niet verder weg te zakken, zijn er tot op dit moment nog geen knopen doorgehakt om het spelen op kunstgras te gaan verbieden. Voor met name de betaald voetbal-organisaties Heracles Almelo, PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en ADO Den Haag zijn de extra kosten niet te behappen of zij moeten hiervoor fors snijden in de spelersbudgetten en die behoren nu al tot de laagste van de Eredivisie.

De discussie over kunstgras loopt al vanaf de introductie van dit soort velden en dat liep van een gevaar op zware blessures tot aan het mogelijk gebruik van kankerverwekkende stoffen. De enige verklaring waarom er in de Eredivisie op kunstgras wordt gespeeld, heeft echter te maken met geld. Het is namelijk zowel qua investering, maar met name qua onderhoud veel en veel goedkoper om op kunstgras te spelen dan op echt gras.

Daar wordt op dit moment dus druk over gesproken in de Eredivisie CV, duidelijk is wel dat de clubs die nu spelen op kunstgras gecompenseerd zullen worden om deze omschakeling naar echt gras niet alleen mogelijk te maken, maar ook in stand te kunnen houden. Een deel van de inkomsten die door clubs worden gegenereerd door het spelen van Europese toernooien zou hiervoor ingezet kunnen worden.

Ik vind kunstgrasvelden een uitkomst voor met name de amateurverenigingen en ook voor de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de gemeentelijke accommodaties. Ik ben echter ook van mening dat als een meerderheid van de betaald voetbal organisaties zwaarwegende en aantoonbare redenen heeft om op echt gras te gaan spelen, alle clubs uit deze divisie zich hieraan moeten conformeren. Als zij dit om hen moverende redenen niet willen, kunnen ze in deze competitie niet uitkomen. Dat geldt dus ook voor Heracles Almelo en dat dit met een sponsor als Ten Cate misschien wat lastig is dat begrijp ik, maar de club zal zich moeten schikken naar de meerderheid. Dat geldt wat mij betreft ook voor Jan Smit, hoewel ik niet kan beoordelen of en welke rol hij in deze discussie speelt, maar dat hij geen tegenstander is van het spelen op kunstgras, is bekend.

Of er met ingang van het seizoen 2020-2021 in de Eredivisie uitsluitend op echt gras wordt gespeeld is dus nog onduidelijk, maar dat het allemaal om geld draait is ondertussen wel duidelijk. Dit is ook de echte reden dat Heracles zich tot nog toe verzet en hierdoor hoopt er nog wat meer geld uit te kunnen slepen, maar Rob Toussaint weet natuurlijk al lang dat hij binnenkort echt gras moet gaan maaien.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief