Maandag 22 juli 2024
Twentesport

Heerenveen-Heracles: gevecht tussen gelijkgestemden

Geplaatst op 28 november 2014 door   ·   1 Reactie

wout weghorstALMELO – Heracles is wel eens het kleine broertje van Heerenveen genoemd. Dat stamt nog uit de tijd dat Riemer van der Velde de scepter zwaaide bij de club van Abe. Voorzitter Jan Smit van Heracles bouwde al golfend een verstandhouding op met Van der Velde. De twee clubs wisselen sindsdien regelmatig spelers uit. Zaterdag ontmoeten de Friese en Twentse voetbalbroers elkaar in het Abe Lenstra Stadion. Dan worden de familiebanden voor even doorgeknipt en geldt het recht van de sterkste.

Na het vertrek van Van der Velde uit het centrum van de Friese voetbalmacht (al blijft hij zich ook nu nog gevraagd en ongevraagd met de club bemoeien) is de as Heerenveen-Heracles intact gebleven. Mark Uth (foto onder) symboliseert de broederschap. De Duitse spits kwam bij Heerenveen aanvankelijk niet verder dan de beloften, ging als huurling naar Heracles, deed het in Almelo heel behoorlijk en kon met een dot zelfvertrouwen in de tas terug naar zijn Friese broodheer. Uth verbaast nu vriend en vijand, is van een krielkip tot een zelfverzekerd schutter uitgegroeid. Hij staat met acht goals tweede op de topscorerslijst van de eredivisie.

Heracles levert in de regel goede voorwaartsen af. Kijk naar Wout Weghorst (foto boven), die dit seizoen zijn eredivisiedoorbraak beleeft in Almelo. De Bornse puntspeler (die drie competitiedoelpunten achter zijn naam heeft staan) valt na een stormachtige entree iets terug, maar krijgt de tijd om zich in het Polman Stadion tot een volwaardige profschutter te ontwikkelen. Met hem krijgen meer lokale helden de kans bij Heracles.

Spelers als Dennis Telgenkamp en Thomas Bruns (Wierden), Mike te Wierik (Hengevelde) en Joey Pelupessy (Nijverdal) zijn voortgekomen uit de boezem van de club en mogen zich bewijzen tegen Twente, Ajax, Feyenoord en PSV. Door vijf Twentse talenten in te zetten heeft de Almelose club een kleine staalkaart van de voetbalregio gemaakt.

Heerenveen mikt de laatste seizoenen ook steeds meer op de opleiding. Zo hebben vaste basisklanten Pelé van Aanholt, Joost van Aken en Luciano Slagveer hun voetbalvorming genoten bij de Friese club. Zij staan nu tussen de grote jongens. De absolute blikvanger is Daley Sinkgraven, een gave linksbenige technicus, die de bal, tijd, ruimte en tegenstanders lijkt te kunnen verplaatsen naar een richting die hem goeddunkt. Een Matrix-achtige voetballer.

Heracles moet hem zondag zien te bevriezen. Met een overwinning tegen ADO op zak en buitenspelers Oussama Tannane en Bryan Linssen (die bepalend waren in de vorige speelronde) op scherp zal de ploeg vol zelfvertrouwen naar het Abe Lenstra Stadion afreizen. Heerenveen werd afgebluft door Ajax en moet in eigen huis iets laten zien. De fans kunnen zich verheugen op een enerverende krachtmeting. Heerenveen tegen Heracles is een duel tussen de nummers  tien en zeventien van de eredivisie. Het is ook een gevecht tussen gelijkgestemden. Al doet dat laatste zaterdag negentig minuten lang niet ter zake.

mark uth

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jan Pasman says:

    Makkie !!
    Wordt een probleemloze wedstrijd.
    (Bijna)altijd al geweest.
    Tenzij, en dat heb je nu eenmaal niet in de hand, die egotrippers, de scheidsdrollen met aanhang, nu eindelijk eens fluiten en vlaggen in de geest van de wedstrijd. Dan, ja dan, hebben de zwartwit boys een kans. Maar anders….?
Archief