Maandag 22 juli 2024
Twentesport

Heracles Almelo maakt tegen Roda JC van de nood een deugd

Geplaatst op 25 november 2011 door   ·   Geen reacties

ALMELO – Heracles Almelo maakt van de nood een deugd. De club zit door de afwezigheid van Mark Looms, Tim Breukers en Olivier ter Horst in de slotlinie in de personele problemen, maar dat is niet de reden voor de driemansverdediging. Peter Bosz trapt af tegen een ploeg met twee spitsen en wil daarom een man meer op het middenveld situeren. Heracles verwacht dat het de bal meer koestert dan de volgende opponent.

Don’t worry about a thing, ’cause every little thing gonna be all right.
Dwars door de tussenmuur van de kleedkamer naar de perskamer schalt Three little birds van Bob Marley. Typischer kan niet, in aanloop naar de lange busreis richting het uiterste zuiden van het land, die succes moet brengen in Kerkrade. Terwijl de defensieve problemen groots zijn, ziet Heracles tegen Roda JC kans iets anders te proberen. De ploeg van Peter Bosz is een exponent geworden van het Hollandse, aanvallende systeem en zag dat terug in de statistieken. Het meest in balbezit, terwijl de volgende tegenstander met twee spitsen speelt  en bekend staat als counterploeg, is ongeacht de personele problemen de reden bij uitstek een verdediger uit het elftal te halen en een extra middenvelder toe te passen. Ook in Kerkrade verwacht Bosz immers dat de bal het meest gekoesterd zal worden door Heracles.

‘We starten met drie verdedigers en vier middenvelders’, verklaart Bosz. Mike te Wierik zal de vacante positie van een van de afwezige backs opvullen. Op het middenveld starten Marko Vejinovic op rechts en Lerin Duarte op links, terwijl voorin de enige ongewijzigde linie is, terugblikkend op voorgaande wedstrijden. ‘We hebben nu niet veel verdedigers, maar dat is niet de reden. Ik speelde hier in gedachten al langer mee, omdat we dominant voetballen en uit cijfers is gebleken dat we vaak het meest in balbezit zijn. Bovendien speelt Roda JC met twee spitsen, waardoor we met vier verdedigers een man minder hebben op het middenveld. ’ Volgens de trainer wijzigt er tactisch gezien niet veel. De formatie waarin de club start is slechts theoretisch. ‘Eigenlijk spelen wij in balbezit altijd met drie verdedigers, doordat de back aan de balbezitzijde doorschuift over de flank. Dan wordt de formatie 3-4-3 of zelfs 3-3-4. Daarom is de formatie alleen maar theoretisch.’

Pakkend was de wedstrijd tegen De Graafschap, dat startte met één spits. Net als nu stond ook toen Marko Vejinovic rechts op het middenveld. ‘Ik ben toch gek als ik in zo’n situatie met vier verdedigers speel. ‘Het zal er morgen om gaan wie er achter wie aan loopt. Loopt Lerin Duarte achter zijn man aan, of loopt zijn man achter Duarte aan. We hebben dit goed geanalyseerd en hierop getraind. Wij hebben bovendien betere spelers en daarom vind ik dat wij van Roda moeten winnen’, zo vertelt de trainer tot slot. Hij zegt het zonder enige overdrijving, laat staan een vorm van spierballentaal. Heracles maakt van de nood simpelweg een deugd.

Foto: Peter Bosz (Sportfoto Regio Twente)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief