Strijdbaar Heracles sleept met tien man verdiende zege binnen

Geplaatst op 6 februari 2011 door   ·   Geen reacties

ALMELO – De supporters hebben er ruim twee maand op moeten wachten. Maar Heracles Almelo heeft vanmiddag eindelijk weer eens drie punten bemachtigd. Na een doelpunt van Willie Overtoom (foto) kwam de ploeg op voorsprong. Zo’n 25 minuten voor tijd dreigde het nog mis te gaan, na een overdreven tweede gele kaart voor Tim Breukers. Maar ook met tien man overleefde Heracles en schudde het de zegeloze status van zich af.

Het was op basis van de hele wedstrijd een meer dan verdiende overwinning. Heracles dicteerde en regisseerde het grootste deel van de eerste helft. Verrassend voortvarend kwam de Almelose ploeg uit de startblokken tegen hoogvlieger Roda JC. Het heeft zelfs lang geduurd voordat de Limburgers in de buurt kwamen van het doel van Remko Pasveer. Heracles zette veel druk, stond goed gepositioneerd  en creëerde  veel beweging rondom de bal. De ploeg kwam ook tot een paar goede kansen via Everton en Vejinovic, maar liet de hatelijke nul lang op het scorebord prijken. Roda kwam gaandeweg wat meer in de wedstrijd, maar echt gevaarlijk werd die ploeg niet. Pas na de rust beloonde Heracles zichzelf voor de dominantie. Uitgerekend een individuele actie, in een tot dan toe vertoonde teamprestatie, zorgde voor de voorsprong. Willie Overtoom testte Mateusz Prus, die de geblesseerde Przemyslaw Tyton verving, succesvol van zo’n twintig meter (1-0).

Arbiter Ed Jansen nam 25 minuten voor tijd een groot aandeel in de wedstrijd. De leidsman gaf Tim Breukers een zwaar bestrafte gele kaart en Heracles moest met tien man verder. De wedstrijd kantelde daardoor volledig. Was het eerst Roda JC dat het van de omschakeling moest hebben, nu werd Heracles noodgedwongen in die rol gedrukt. Trainer Peter Bosz verkoos logischerwijs stabiliteit boven risico en bracht Ben Rienstra en Mike te Wierik voor Marko Vejinovic en Everton. Daardoor was de slotfase vooral door de spanning van de geringe marge billenknijpen. Het hoofd werd makkelijk boven water gehouden, aangezien de gasten elke keer voor de voorspelbare diepe bal kozen. Heracles pareerde telkens makkelijk, met een uitblinkende Birger Maertens in het hart van de defensie, die de hele wedstrijd imponeerde. Roda zette in de laatste fase wel druk, maar kon Heracles niet het vuur aan de schenen leggen. Slechts één keer was de Limburgse formatie dichtbij de gelijkmaker via Mads Junker, maar Pasveer anticipeerde goed. Uit de counter kreeg Heracles in de slotseconden nog een prima kans. Douglas stevende alleen op Prus af, maar vond vanuit een moeilijke hoek de doelman als obstakel, waardoor het 1-0 bleef. Een prima overwinning, die de ploeg op basis van de dominante eerste helft en de overlevingsdrang na rust terecht afdwong.

Scoreverloop: 53. Overtoom 1-0
Gele kaarten: Van der Linden (Heracles), Hempte en Junker (Roda JC)
Rode kaart: 66. Breukers, na twee keer geel
Heracles Almelo: Pasveer, Breukers, Maertens, Van der Linden, Fledderus, Quansah, Overtoom, Vejinovic (74. Rienstra), Douglas, Armenteros (90+3. Almubaraki), Everton (78. Te Wierik)
Roda JC: Prus, De Fauw (81. Meulens), Wielaert, Kah, Hempte, Janssen, Vormer, Hadouir, Sutchuin Djoum (64.Bodor), Skoubo (72. Pluim), Junker