Zondag 21 april 2024
Twentesport

Steve McClaren verlost uit z’n lijden

Geplaatst op 7 februari 2011 door   ·   Geen reacties

WOLFSBURG – Steve McClaren (foto) is vanmiddag ontslagen bij VfL Wolfsburg. De Engelsman, vorig seizoen de kampioenmaker van FC Twente, kreeg het bij Bundesliga-club maar niet voor elkaar een hecht team te smeden. De 1-0 nederlaag dit weekeinde bij Hannover, waar uitgerekend eigen aankoop Diego tornde aan de autoriteit van de Engelsman door een  penalty op te eisen en vervolgens te missen, betekende de spreekwoordelijke druppel voor de clubleiding.

In vele opzichten is McClaren in Wolfsburg verlost uit z’n lijden. Want vanaf het moment dat hij z’n handtekening zette onder een lucratief contract, heeft hij de torenhoge verwachtingen nooit waar kunnen maken. Wolfsburg staat momenteel met slechts een punt boven de degradatiestreep, terwijl de Engelsman werd binnengehaald om grootse successen te boeken. Dat mislukte echter totaal.

Dure aankopen, ongelukkige keuzes
De Engelsman kreeg een flinke portemonnee van 40 miljoen euro om te investeren . Hij haalde vervolgens ook aansprekende namen als Diego, Mario Manjukic, Simon Kjaer en Arne Friedrich. Maar verschillende Duitse voetbalkenners en analytici verweten McClaren vooral het vertrek van de spelmaker en regisseur Zvjezdan Misimovic, die z’n plek moest inruilen voor nieuwkoper Diego. De kracht van de Bosniër werd benadrukt door de immense belangstelling. Schalke 04-trainer Felix Magath stelde de aankoop zelfs als doel bij diens clubleiding, nadat de Duitser het jaar daarvoor succesvol samenwerkte met Misimovic. Maar de Bosniër werd uiteindelijk verkocht aan Galatasaray. Tot overmaat van ramp verruilde spits Edin Dzeko deze winter Wolfsburg voor Manchester City. Met de transfer was een bedrag gemoeid van 35 miljoen euro. McClaren slaakte vervolgens de noodkreet om nieuw spelersmateriaal, mede door de tegenvallende resultaten. En dat was eigenlijk al een voorteken van paniek. De Engelsman presenteerde op de slotdag van de laatste transferperiode nog eens vijf nieuwe spelers, waaronder Patrick Helmes, die ongeveer 8 miljoen kostte, Turks international Tuncay Sanli en Jan Polak van Anderlecht. In totaal gaf McClaren een bedrag van 16 miljoen euro uit.

De overtuiging bij de clubleiding was weg
Het verloren competitieduel tegen Hannover 96 was de doorslag om McClaren te ontslaan. Manager Dieter Hoeness sprak vandaag het gebrek aan vertrouwen in een goede afloop uit. ‘We waren er niet meer van overtuigd dat we het seizoen op een stabiele manier hadden af kunnen maken met Steve McClaren’, zegt Hoeness. ‘We hebben het tot de laatste dag geprobeerd, maar helaas hebben we ons geloof in succes verloren. Na de recente negatieve resultaten, en de slechte eerste ronde van de competitie, mogen we onze situatie niet onderschatten. We staan slechts een punt boven de degradatiestreep en daardoor zijn we verontrust. Het gaat er ons nu om zo snel mogelijk afstand te nemen van de degradatiezone.’

Pierre Littbarski, voormalig assistent-trainer, neemt de taken van McClaren over, verklaart Hoeness. ‘We hebben uitgebreid met elkaar gesproken en hij heeft ons er van overtuigd dat hij de nodige maatregelen zal nemen die belangrijk zijn in deze situatie.’

Revanche mislukt
Destijds werd er al vol verbazing gereageerd op de keuze voor het grauwe Wolfsburg. Spelers van FC Twente betreurden zijn vertrek massaal, evenals supporters. Maar de Engelsman, die de Enschedese club kampioen maakte, bruiste van ambitie en kon de lokroep naar de absolute top, op zoek naar de ultieme revanche voor het mislukte avontuur als bondscoach van Engeland, niet weerstaan. McClaren dook in het diepe, verkeerde vanaf de eerste speeldag in de vuurlinie van de Duitse pers en kreeg in Wolfsburg nooit voor elkaar waar hij om bekend stond in Enschede: een hechte groep creëren en van daaruit successen boeken. Samen met de paniekaankopen en de slecht uitgevallen verkochte spelers, veranderde de droom van McClaren in een bijna even grote tegenvaller als zijn zo zwaar bekritiseerde periode als bondscoach: een oneervol ontslag.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief