Dinsdag 27 februari 2024
Twentesport

Amazones heersen in eerste kwalificatieronde Twente Cup

Geplaatst op 7 oktober 2011 door   ·   Geen reacties

LONNEKER – Vrouwen hebben voorlopig de overhand in de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup voor springruiters .  Zes van de negen zekere finalisten zijn amazones. Tussen de vertegenwoordigers uit de klassen Z en ZZ is sprake van een zelfde verdeling. Tweederde van de geplaatsten komt uit de klasse Z.  De volgende kwalificatiewedstrijden zijn zaterdag 29 oktober in Wierden en zaterdag 26 november in Saasveld. De finale wordt verreden op vrijdag 9 december tijdens Hippisch Hengelo.

Isabelle van Straaten was vrijdagavond na een messcherp gereden barrage met haar pas zevenjarige merrie Zeuchelle S (v. Rash R x Zeus) de beste in de klassieke rubriek met barrage in de tweede kwalificatieronde van de strijd om de Tasche Staalconstructie Tubbergen Twente Cup in Lonneker. Als enige ZZ-ruiter was ze ook sneller dan de rapste deelnemers in de klasse Z, van wie Rob Wiefferink met Wervelwind een onstuimig tempo aan de dag legde. Hij werd tweede in het handicapklassement en verwees Bas van der Aa met Zena naar plek drie.

Ook de vierde en vijfde finalist uit de tweede rubriek kwamen uit de groep van Z-ruiters. Sharon ten Berge met Vinacolada (44,32) en René ter Wijlen met Kiet Ut (44,82) mogen zich eveneens opmaken voor de eindstrijd.

Volgens Isabelle van Straaten had ze geen keus, toen ze voor de beslissende rit naar binnen reed. “Je moet wel hard gaan als je erbij wilt zitten in de finale”, was haar logische verklaring. “Als je geen risico neemt, weet je zeker dat je het niet redt. Ik heb er met Zeuchelle ook het paard voor. Ze is heel voorzichtig en gaat altijd voor je door. Ze doet voor haar leeftijd al heel goede dingen.”

Opening voor Marlou Oude Luttikhuis
Ze vindt zichzelf niet goed genoeg om ooit de top te halen. Maar Malou Oude Luttikhuis was vrijdag wel de complete concurrentie de baas in de eerste kwalificatiewedstrijd van de strijd om de Twente Cup. De achttienjarige studente bedrijfskunde aan de Universiteit Twente  klokte met Verdju (v. Oklund) op het parcours direct op tijd een snelle 60,17 seconde en daarmee was ze ruim een volle tel sneller dan clubgenote Pia  Brinkman van Het Twents Ros uit Albergen met Zillah (61,33). Zelf werd Oude Luttikhuis ook nog eens derde met Ugrid M, waarmee ze na vijf optredens in de klasse M voor het eerst in de klasse Z uitkwam.

“Eigenlijk ben ik best trots”, glimlachte Malou Oude Luttikhuis na afloop. “Het vosje (Ugrid) deed het voor z’n eerste keer prima en de zwarte (Verdju) heb ik nog maar een half jaartje. Ook voor hem is het een van de Z-parcoursen. Als je dan eerste en derde wordt, is dat best knap.”

De deelnemers in de klasse ZZ slaagden er niet in de tijd van Malou Oude Luttikhuis te verbeteren. De Harbrinkhoekse plaatste zich daarom als eerste voor de finale in Hengelo, waar ze zelfs mag kiezen welke van haar twee paarden ze daar start. Ook Pia Brinkman kwalificeerde zich. Vanuit de klasse ZZ kwamen daar de twee snelste foutlozen bij: Beau Vos met Enjoy It en Anouk Winkel met Blue Devil.

Al zeker van een startbewijs in het ExpoCenter zijn na de eerste ronde in Lonneker:
Malou Oude Luttikhuis met Verdju of Ugrid M (Z)
Pia Brinkman met Zillah (Z)
Beau Vos met Enjoy It (ZZ)
Anouk Winkel met Blue Devil (ZZ)
Isabelle van Straaten met Zeuchelle S (ZZ)
Rob Wiefferink met Wervelwind (Z)
Bas van der Aa met Zena (Z)
Sharon ten Berge met Vinacolada (Z)
René ter Wijlen met Kiek Ut (Z).

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief