NK judo voor junioren: zilver voor Timo van Leerdam, Aycan Durmusoglu, Myrthe Nagel en Lisa Beld

Geplaatst op 11 februari 2012 door   ·   1 Reactie

NIJMEGEN – Judoka Timo van Leerdam uit Hengelo is tweede op de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren in Nijmegen in de gewichtsklasse tot 55kg. Rico Harder uit Heino, die net als Van Leerdam traint bij Top Judo Twenthe, greep een bronzen medaille.

Van Leerdam  startte goed tegen Philipsen uit Limburg. Via een waza ari was de eerst winst een feit. Daarna scoorde de Hengeloër tegen Nooijen uit Zuid-Nederland met een geweldige ura nage een ippon. In de halve finale tegen Koper uit Noord-Holland realiseerde Van Leerdam met twee keer een waza ari met harde overnames een plek in de finale die echter verloren ging tegen de sterke Raeijmaakers uit Noord-Holland.

Rico Harder werd op knappe wijze derde in de categorie tot 81kg. De eerste partij tegen Noord-Hollander Goemaat ging verloren. ‘Dat was onnodig. Waarschijnlijk lag een teveel aan spanning daaraan ten grondslag’, zegt zijn coach Dave de Vries. Daarna gingen alle tegenstanders van de Sallander er met een volle ippon vanaf. De strijd om brons was met een waza ari, twee yuko’s en een ippon snel en overduidelijk beslist. Zander Evenberg stond zeer sterk te judoën maar hij had weinig geluk door zowel de halve finale als de strijd om de bronzen medaille onnodig te verliezen. De Hengeloër was de finalist van vorig jaar.
Voor zowel Van Leerdam als Harder is het de eerste medaille op een NK. Zij en ook Evenberg mogen volgend jaar nogmaals een gooi doen naar het goud.

De Stichting Top Judo Twente heeft naast het eremetaal bij de jongens ook bij de meisjes goede zaken gedaan.In dezelfde klasse pakte de Nederlands kampioene bij de senioren Myrthe Nagel een zilveren plak. Met minimaal verschil verloor de Markelose de finale van Ten Boske verloren.

Hilde Jager heeft verassend goed gejudood. Met haar 14 jaar was ze de jongste deelnemer van STJT en leverde al met al een goede prestatie.
Aycan Durmusuglu heeft met een zilveren medaille in de klasse tot 70kg meer dan fantastisch gepresteerd. De 18-jarige studente aan de ROC van Twente, moest alleen het hoofd buigen voor Schellekens uit Zuid-Nederland.  Myrthe Roesthuis kwam in de klasse tot 48kg net tekort voor de derde plek.
Lisa Beld (-78kg) begon het toernooi met twee overwinningen met ippon en strandde in de halve finale op haar rivale van Sloten. In de Golden Score liep de Almelose in de laatste 20 seconde tegen een score aan. In de strijd om brons won ze van Catsburg overtuigend met een armoverstrekking.
Een zekere medaillekandidate van STJT in de klasse tot 57kg, Melanie Emmelkamp, was te zwaar en mocht daardoor niet deelnemen.  Cindy Rikhof (-63kg) ging in de wedstrijd voorafgaande aan de kleine finale ten onder en moest genoegen nemen met de zevende plek.
De Vries: ‘De Top Judo Twente judoka’s hebben hiermee weer aangegeven dat ze zich in de breedte goed kunnen meten met de nationale top.’