Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Dafne Schippers zwaaide terug naar Ger uit Leeuwarden

Geplaatst op 11 juni 2017 door   ·   Geen reacties

HENGELO – Sportende atleten, redelijk volle tribunes en een mix van regen en zon. Dit zijn kort door de bocht de ingrediënten van de Fanny Blankers-Koen Games. Hoewel de weergoden dus niet de hele tijd best gehumeurd blijken, blijft het publiek zitten voor het hoogtepunt: Dafne Schippers op de 100 meter.

Het is de 36-ste editie van de jaarlijkse FBK Games, met atleten uit binnen- en buitenland maar zonder Twentenaren. Een aantal van de sporters kan zich kwalificeren voor het WK in Londen.

Brede glimlach

Hans Kloosterman, directeur van de enige grote atletiekwedstrijd in Nederland, loopt zondag met een brede lach rond. `Ik ben ontzettend trots. We hebben bijvoorbeeld in totaal 8.500 kaarten verkocht en dat zijn er meer dan voorgaande jaren.´

Volkslied meezingen

Eén van de mensen die een kaart hebben gekocht is Ben Mouw. Hij noemt zich een liefhebber van atletiek en zit samen met zijn twee kleinzonen in een bocht van het FBK Stadion. `De afwisseling tussen bijvoorbeeld hardlopen, hoogspringen en hordelopen maakt het zo mooi´, vertelt Mouw. Terwijl hij zijn verhaal vervolgt, wordt plotseling het volkslied gestart. Mouw aarzelt geen moment, staat op en zingt mee. Vervolgens rijden topatleten zoals Dafne Schippers, Churandy Martina en Sifan Hassan in auto’s een rondje door het stadion.

Schippers zwaait terug

Supporters Erna en Ger Teppema laten dit moment niet onbenut. Erna legt het vast met de mobiel en Ger zwaait erop los en is ervan overtuigd dat Schippers naar hem terugzwaaide. Ger: `Wij komen uit Leeuwarden, maar het lange reizen hebben we ervoor over. Vooral onze kinderen vinden het geweldig, want ze zien hun helden nu van dichtbij. ´ Een van die kinderen is Jelmer. Hij komt terugrennen richting zijn ouders, nadat hij een handtekening probeerde te scoren van zijn held Churandy Martina. `Helaas is dit niet gelukt, maar mijn zus staat er nog´, vertelt hij op het moment dat het begint te regenen.

Nog een bui

Kloosterman voelt die nattigheid ook en weet dat dit niet voorspeld was. Hij zegt: `Toch is het geen smet op het evenement. Alleen al de tijd van Lisanne de Witte doet het weer haast vergeten.´ De directeur heeft ook al even vooruit gekeken, en ziet op zijn telefoon dat er nog een bui komt tijdens de race van Dafne Schippers. Om 19.18 uur is dit zover. Supporters, onder wie sommige in regenpakken en met paraplu’s, houden hun adem in bij de start van de Nederlandse topatlete. Na het startsignaal klappen ze hun handen stuk en Schippers noteert een tijd van 11.08 seconden. Hierna verlaat een klein gedeelte van de aanhang het stadion, terwijl topatleet Churandy Martina als één van de laatsten nog in actie moet komen. Hij eindigt als vijfde.

FOTOGRAFIE: Cees Elzenga

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief