Zondag 23 juni 2024
Twentesport

Enschede koestert voetbalhistorie en is klaar voor finale

Geplaatst op 5 augustus 2017 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Niet alleen is Enschede dé stad in Nederland waar het vrouwenvoetbal in Nederland het meest serieus wordt genomen (alleen al daarom mag het geloof in Munsterman er weer op straten en pleinen in het openbaar worden beleden), ook werd alhier de voetbalsport in Nederland geïntroduceerd toen textieltycoon Van Heek een lederen bal meebracht na een bezoek aan Engeland. Op zijn initiatief werd in 1885 de Enschedesche Football Club opgericht, de oermoeder van FC Twente.

En nu Enschede zich na de zinderende halve finale (overwinning Oranje op nota beide bene Engeland) opmaakt voor de wedstrijd tussen Denemarken en Nederland gaan stad (en land) helemaal los. Het moet in het stadion en in het centrum morgen ‘een gezellig en onvergetelijk Oranjefeest’ worden, laat burgemeester Van Veldhuizen van Enschede weten in een persbericht dat met gevoel voor timing is verspreid. De burgemeester, zelf stammend uit een Almelo’s geslacht, refereert aan de voetbalgeschiedenis van de stad waar hij burgemeestert en heeft laten optekenen: ‘In Enschede hebben we iets met voetbal. Dat hier nu de vrouwenfinale plaatsvindt, is voor ons een nieuwe mijlpaal in onze voetbalhistorie. Het bevestigt bovendien dat we de bakermat zijn van het vrouwenvoetbal.’

Pionieren

De stedelijke voetbalhistorie van Enschede wordt illustratief genoemd ‘voor het pionierende karakter van de stad’. Behalve dat er in 18885 eerste Nederlandse voetbalwedstrijd plaatsgreep van de eerste Nederlandse voetbalclub, stond. Enschede aan de wieg van de Eredivisie voor vrouwen en FC Twente is nog steeds ‘hofleverancier’ van het Nederlands elftal. Sherida Spitse, Renate Jansen en Kika van E komen voor de club van de Veste uit en Anouk Dekker, Sari van Veenendaal, Shanice van de Sanden en Jill Roord begonnen hun carrière bij FC Twente en spelen nu in het buitenland.

In de stemming

Net als voor de halve finale van afgelopen donderdag kunnen supporters vanaf des middags twaalf uur in de Fanzone op het Stationsplein en op Wilminkplein ‘lekker in de stemming komen’ en er staan grote schermen waarop de wedstrijd vanaf vijf uur valt te zien. Voorafgaand is er volop entertainment. Naast het deelnemen aan sportactiviteiten kunnen kinderen er hun eigen spandoeken, petjes en T-shirts maken. Ook Kicky, de vrolijke mascotte van het EK, loopt er rond.

Extra trein

Er rijdt morgenavond tenminste één extra trein van Enschede-Centraal via Enschede-Kennispark naar Utrecht Centraal (aansluiting nachtnet) zodat bezoekers van de EK-finale naar huis kunnen.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief