Oranje wint EK, beloont zichzelf, Nederland en Enschede

Geplaatst op 6 augustus 2017 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Het vrouwenvoetbalelftal van Nederland werd in het kolkende stadion van FC Twente vandaag Europees kampioen door in de finale met 4-2 te winnen van Denemarken. Bij rust stond het in Enschede nog 2-2.

Oranje kwam in een van beide kanten uitstekende eerste helft al snel achter doordat Nada Nadim, de geboren Afghaanse van de Deense nationale ploeg, een in de zesde minuut een wegens duwen van Kika van Es toegekende penalty benutte, maar Nederland herpakte zich, kwam via Shanice van de Sanden uit een flitsende actie langszij en via een zuivere pegel van Lieke Martens op voorsprong, waarna de Deense sterspeelster Harder, uitkomend in de Duitse competitie, op fantastische wijze de teams weer op gelijke hoogte bracht. En toen waren de 22 actrices in deze fabuleuze theatervoorstelling wel aan een beker thee toe.

De tweede helft was voetbaltechnisch aanmerkelijk minder, maar de oplopende spanning vergoedde veel, zo niet alles. Het was Sherida Spitse van FC Twente die Oranje weer op voorsprong zette door een vrije trap bekeken binnen te schieten. Voor de Denen het sein pressie te spelen, de druk op te voeren, en daardoor zelf risico te nemen. Dit brak de Scandinavische formatie op, want Miedema scoorde vijf minuten voor het einde de haar tweede goal de allesbeslissende 4-2, want dat was voor de Deense vrouwen de genadeslag.

Oranje schreef in Enschede historie, het vrouwenvoetbal gaat in het land een ware opmars beleven, vergelijkbaar met vooral Duitsland en Engeland, ook bij amateurclubs, zeker speelstad Enschede (vandaag een vrolijk feestende menigte) en in rest van Twente en het land, waardoor nog meer talenten komen bovendrijven. Op naar het WK.