Maandag 17 februari 2020
Twentesport

Sifan Hassan droomt van wereldrecord op FBK Games

Geplaatst op 25 april 2016 door   ·   Geen reacties

fbkHENGELO – De atlete Sifan Hassan staat dit jaar aan de start bij het zevende lustrum van de FBK Games in Hengelo, die 22 mei plaatsvinden. Hassan doet mee aan een unieke race: de loop over 2.000 meter en ze gaat op jacht gaat naar het wereldrecord van 5 minuten 23 seconden 36 honderdsten. Het record staat al sinds 1994 op naam van Sonia O’Sullivan. Het blijkt geen gemakkelijke opgave dit record scherper te stellen, diverse topatletes hebben reeds eerder pogingen gedaan om het te verbreken, maar vergeefs.

Hassan, een Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst, heeft zich toegelegd op de middellange afstanden en sprak vorig jaar in Hengelo al tot de verbeelding toen ze tijdens de FBK Games een nieuw Nederlands record liep met 2.34.68 op de 1.000 meter waarmee ze het oude record uit 1993 van Ellen van Langen (2.35.21) aan stukken rende. Tijdens de WK Indoor dit voorjaar in Portland werd Hassan kampioen op de 1.500 meter en troefde door snel de kop te nemen en die niet meer af te staan haar Ethiopische concurrenten voor. Bij de WK Outdoor van vorig jaar in Peking greep Hassan reeds een bronzen plak op de 1.500 meter in een tijd van 4.09.34, achter Genzebe Dibaba uit Ethiopië en Faith Chepngetich Kipyegon uit Kenia.

Hassan zegt ‘heel erg uit te kijken’ naar de wedstrijd in Hengelo: ‘Het is voor het eerst sinds mijn gouden medaille in Portland dat ik voor eigen publiek een wedstrijd loop.’ Ze verklaart uit ervaring te weten dat in Hengelo er altijd sprake is van enthousiasme en de steun van het publiek. ‘Dat geeft je net dat beetje extra ten opzichte van wedstrijden in het buitenland. Het gaat me hopelijk helpen om de snelste tijd ooit te lopen op deze afstand. Het is geen makkelijk record, maar ik hoop iets moois te kunnen laten zien.’

De wereldrecordpoging geldt voor Hassan als een belangrijke graadmeter in opmaat naar de EK Atletiek in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro later dit jaar. Momenteel traint Hassan in de VS om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op haar zomerseizoen.

De komst van de toploopster naar Hengelo vervult directeur Kloosterman van de FBK Games: ‘We zijn enorm verheugd met de deelname van Sifan en doen er alles aan om haar race te faciliteren. Het zou fantastisch zijn om deze 35e editie van extra kleur te geven met een zesde wereldrecord.’

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief