Zondag 2 juni 2024
Twentesport

1970

Geplaatst op 22 juni 2020 door   ·   Geen reacties

Eergisteren was het vijftig jaar geleden dat de Goddelijke Kanaries wereldkampioen werden in Mexico. Brazilië won van Italië met liefst 4-1. Het was een demonstratie van hoge kwaliteit. Zo hoort voetbal te zijn. Stuk voor stuk atleten.
Doelman Félix en Carlos Alberto Torres, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gérson; Jairzinho, Tostão, Pelé en Rivellino. Ze vielen bij vlagen met zes man aan. Gérson was aangever, maar scoorde zelf ook, Clodoaldo idem. Midvoor Tostão kon een doelpuntje maken, maar gaf ook graag de assist. Zodoende werden de buitenspelers en de fenomenale Pelé de belangrijkste doelpuntenmakers van de ploeg (foto).  Ze hanteerden het klassieke motto dat de aanval de beste verdediging is. De defensie was goed, maar ook niet meer dan dat.

De oudere voetballiefhebber herinnert zich ongetwijfeld ook nog de halve finalewedstrijd tussen de Duitsers en de Italianen: 3-4 na verlenging. De wedstrijd werd later aangeduid als duel van de eeuw. Beckenbauer speelde in de verlenging met een mitella vanwege een gebroken sleutelbeen. De wissels waren op.

Bijna dagelijks zaten we tijdens dat WK aan de buis (het was toen inderdaad nog een buis) gekluisterd. Er was zo enorm veel moois te zien. Brasil was het summum.
Ik prijs me gelukkig dat ik voorafgaand aan het WK in 2010 Rivellino live heb mogen interviewen voor het tijdschrift Voetbal dat toen nog bestond. Hij noemde het elftal van 1970 het beste Braziliaanse elftal aller tijden. Ik vroeg hem toen wat het verschil was met het huidige voetbal. Hij antwoordde dat van het elftal waarmee hij wereldkampioen was geworden in 1970 elke speler van hoog niveau was, in tegenstelling tot de top elftallen van nu (2010). ‘Daarin lopen een paar topspelers en verder veel te veel matige spelers’, zei hij. ‘Ze kunnen vaak alleen maar hard lopen’, meende de man met de gouden linkervoet.

De NOS zond zondagavond een mini-docu uit van Frank Heinen over de twee beste voetballers aller tijden Pelé en Garrincha.
Hieronder de link. Kijk er nog eens naar. En nog eens. Je zult versteld staan. Zo mooi! Ook anno 2020 nog. En eens te meer zul je ervaren dat er na Pelé nooit meer een voetballer op deze aarde heeft rondgelopen van dat hoge niveau.

https://bit.ly/3epoPjM

 

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief