Maandag 4 maart 2024
Twentesport

De jury heeft het altijd gedaan…

Geplaatst op 3 juni 2023 door   ·   Geen reacties

Bij een zoektocht zonder speciaal doel in een doos vol met verslagen, krantenknipsels en volledige kranten kwam ik een brief tegen, geschreven door M.A.J. Baartman vanuit de secretarisfunctie van de AWV De Zwaluwen, uit Almelo dus. M.A.J. zijn de initialen van Moniek Baartman, toen woonachtig in Borne. Vele jaren was zij als bestuurslid / secretaris betrokken bij alles wat Zwaluwen was. En dus klom Moniek in de pen om op verzoek van renner G. Pluimers uit Enter protest aan te tekenen tegen de gang van zaken bij de Ronde van Badhoevedorp op zaterdag 30 mei 1992.

Voor deze wedstrijd had Zwaluwenrenner Gerrit Pluimers zich keurig, zoals in die tijd gebruikelijk, per startkaart aangemeld, en als bewijs had Moniek het teruggestuurde deel bijgevoegd. Toen Gerrit zich bij de start met zijn licentie meldde om zijn rugnummer af te halen werd hem echter medegedeeld dat hij niet had ingeschreven en dat bijschrijven niet was toegestaan. Helaas was hij juist die dag vergeten zijn startkaart mee te nemen. Er restte voor hem alleen nog de mogelijkheid om bij de jury zijn beklag te doen en te vragen alsnog te mogen starten. Maar de jury redeneerde, dat hij niet had ingeschreven, weigerde om de inschrijvingsbiljetten te laten zien, om te bewijzen dat hij wel degelijk had ingeschreven. Reactie jury, kort samengevat: wegwezen en anders volgde er een boete.

Moniek geeft in de brief aan dat dit “ in onze ogen niet reëel is. Want men gaat niet vanuit Enter naar Badhoevedorp rijden om bij te schrijven. De afstand is 160 km. We willen u derhalve vragen om een oplossing in deze. Hij heeft wel de reiskosten moeten maken naar Badhoevedorp “.

Helaas weet ik niet hoe de KNWU, afd. jury, toen nog gevestigd in Woerden, hierop gereageerd heeft. Ik denk niet dat het enig effect heeft gehad. Gerrit heeft wel gewoon doorgefietst, de naam Pluimers hooghoudend, als zoon van Johan en oom zeggend tegen Gerrit sr. Ook tegenwoordig komt de naam Pluimers uit Enter voor in het wielrennen. Zo rijdt Ilse Pluimers momenteel bij AG Insurance-Soudal Quick Step, en is broer Rik opgenomen in het Zwitserse Tudor profteam. Ze hebben beide de instelling van hun ouders. Moeder Moniek Pluimers – Baartman en vader Gerrit Pluimers zijn er maar druk mee.

Nog drukker dan ze zich ruim dertig jaar geleden maakten over het niet mogen starten in de Ronde van Badhoevedorp. Het kan verkeren, zei Bredero ooit. En ook tot verkering en alles wat daaruit voortvloeit leiden.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief