Maandag 20 mei 2024
Twentesport

Hoe een spreekwoord weer inhoud kreeg

Geplaatst op 18 november 2023 door   ·   Geen reacties

Het rommelt in het veldrijden. Begrijp me goed, het rommelt in de rijen van besturen, zoals de UCI. Want hoe om te gaan met de uitspraak van voorzitter David Lappartient, die aangaf het niet eens te zijn met de zelfstandigheid in het nemen van beslissingen de veldrijderij betreffende. Of wel: hoe halen jullie het in je hoofd om niet alle wereldbekerwedstrijden te gaan rijden. Het antwoord is niet zo moeilijk. Want deze mannen kampen met een overvolle agenda vanwege de diverse competities, en maken dus keuzes. Al eerder werden vooral door de ‘echte toppers’ keuzes gemaakt, inhoudend dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel een kort maar heftig veldrittraject hebben uitgezet, zich tot nu toe niet in het veld hebben laten zien en pas in december voor het eerst zullen opstappen. En van Tom Pidcock nog geen bericht. Natuurlijk doen deze mannen niet ( meer ) mee aan alle wedstrijden, alle drie hebben de weg al tot hun hoofddoel gemaakt, waar ze ook tot de wereldtop behoren. Daar past geen lang winterprogramma in. En geef ze eens ongelijk.

Wat een gelul. Dat was mijn eerste conclusie. Menigeen heeft er zijn mening al over gegeven. En daaruit kwam in ieder geval naar voren dat men de bemoeienis van monsieur Lappartient niet pruimde. Daar kun je ook andere omschrijvingen voor gebruiken overigens. Eigenlijk verwachtte je de afgelopen week dat Lappartient, geschrokken van alle commotie die zijn uitspraak opwekte met bibberende stem een excuus de wereld in zou slingeren “dat hij het niet zo bedoeld had “. Niets van dat alles.

Het heeft er nu toe geleid dat de UCI heeft gemeld dat het zich gaat beraden over de huidige situatie rond alle klassementen ( lees: vooral de wereldbekerwedstrijden ) om de samenhang tussen hun grootste wedstrijden te garanderen.

Dat lijkt een mooi uitgangspunt. Lijkt, want natuurlijk zal alle aandacht zoveel mogelijk richting de wereldbekercyclus gaan. Het is de UCI zelf die de zaak heeft laten ontsporen, iets van een kalf en een put. Diverse Belgische grootheden uit het verleden hebben al mogelijke oplossingen aangedragen. Neem vooral die mensen serieus, UCI, want die hebben meer veldritgevoel in hun grote teen dan de UCI-bobo’s in hun hersenpan. En doe dat vooral ook om te voorkomen dat er opnieuw een oplossing komt die niet onderbouwd genomen is.

Zoals Lappartient dat deed. Daar is zelfs een prachtig spreekwoord voor: Met de Franse slag.

Harry Middeljans

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief