Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Ronde van Wierden groots eerbewijs Jos Lammertink

Geplaatst op 22 mei 2024 door   ·   Geen reacties

WIERDEN – Onder de naam GP Jos Lammertink staat na vijftien jaar de wielerronde van Wierden dit weekend weer op de kalender. De koers maakt deel uit van reeks wielercriteria in het kader van de VIRO Criterium Cup Twente, met wedstrijden voor zowel de vrouwen als de mannen als ook de jeugd. De wedstrijd in zijn eigen Wierden is een hommage aan een van beste wielrenners die Twente voortbracht. Het evenement vindt komende zaterdag in de dorpskom plaats.

Als het om majestueuze Twentse wielrenners gaat, valt aan Jos Lammertink niet te ontkomen, want hij hoort  in een elke lijst van grote Twentse coureurs, onder wie onontkoombaar Hennie Kuiper, die overigens meer allround was, waar de Wierdense mastodont vooral een weergaloos was in het aantrekken  van de sprint voor de echte kanonnen. Later bleek de in Almelo geboren Lammertink was,  al bij de nieuwelingen en amateurs een van de explosieve aankomst. Zijn carrière duurde een decennium, want hij moest stoppen vanwege ziekte en malheur.

Het verhaal wil dat Lammertink uit fanatisme eens het stuur van zijn fiets kapot sloeg tijdens een NK. Dan kun wat lijden. Lammertink had het niveau van Kuiper, maar zijn lichaam stond een glanzende carrière in de weg. Van een ziekte kun je niet winnen. Lammertink ook niet, al streed hij  jaren tegen de Ziekte van Pfeiffer.

Dat hij niettemin een winnaar was bleek in de jaren tachtig toen Lammertink het in de finale van de van de jaarlijkse dorpsomloop van zijn woonplaats Wierden opnam tegen de Italiaanse wielerlegende Francesco Moser en voor de deuren van  het aan Sint Jan de Doper gewijde godshuis met minuscuul verschil homerisch won. De afterparty in duurde een nacht lang in het ondertussen ook al afgebroken  café De Zwaan aan het Burgemeester Van den Bergplein. Een oude acacia kan er in ritselende bladnerftaal nog over meepraten.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief