Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Doormodderen

Geplaatst op 6 maart 2024 door   ·   Geen reacties

Dat atleten grenzen dienen op te zoeken en zo mogelijk deze telkens verleggen, lijkt een open deur. Maar dat is niet zo, althans niet bij oudere atleten. Die verleggen eveneens limieten, maar dan in de omgekeerde richting. Dat is de prijs van senioren die blijven bewegen. Overigens niet altijd, want wie pak ‘m beet eerst rond het vijftigste levensjaar begint te rennen, kan voorlopig nog tijden verbeteren. Tot betrokkene bejaard is.

Minder afhankelijk van leeftijd is de zwaarte van het parcours. Mocht sneeuw zijn gevallen, dan laten veel looptrainers weten dat de training niet doorgaat. Dat is volgens mij een misvatting, want rennen over sneeuw is heilzaam. De atleet wordt aldus geoefend in balans en techniek. Mocht het misgaan, dan is een val in sneeuw wat anders dan een smak op het ijs. Daarbij brengt gesjouw over en door een sneeuwlaag iets naar boven van onze vroege jeugd, wat ook blijkt uit de sneeuwballen die ik tijdens deze – overigens zeldzame – omstandigheden in mijn nek geworpen krijg. Het kan natuurlijk ook iets met het vereffenen van oude rekeningen te maken hebben.

Minder zeldzaam is de overvloedige regen die ons tijdens de winterperiode teisterde. Nu beschikt de goed in bullen geïnvesteerde atleet over warme kledij die de regen buiten houdt maar het lichaamsvocht afvoert. Waarbij men overigens maar beter het zekere voor het onzekere neemt en dus niet louter op buienradar afgaat, hetgeen ik onlangs tot mijn schade heb ervaren. Een kou is zó gevat.

Ten slotte enkele woorden over het slechten van de meest verafschuwde hindernis, te weten: modder. Daar wij om de week in een plaatselijk bos de training afwerken en de neerslag een enorme hoeveelheid prut op de paden veroorzaakte, zie ik menig atleet doen wat wij ook zien in de hippische sport: weigeren een hindernis te nemen. Ik daarentegen zeg: geen gedraal, bagger monter door plas en prut. Alles droogt ten slotte, al dan niet dankzij mechanische hulpmiddelen als een wasdroger, anders doet een waterig zonnetje de rest. Maar dan toch steeds die aarzeling bij de atletische goegemeente.

Ergo: gewoon doormodderen luitjes!

Erik Endlich

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief