Dinsdag 7 april 2020
Twentesport

Keep

Geplaatst op 19 februari 2020 door   ·   Geen reacties

Laatst keek ik naar onze tuinvogels en dacht: verrek, ik ben aan het sporten. Want vogelspotten is, verdomd als het niet waar is: een sport. Zoals met alle sporten, lopen ook in deze discipline lieden rond, aan wie niet te tippen valt. Zij bezitten heuse telescopen, speciaal ontwikkeld voor het waarnemen van onze gevleugelde vrienden. Zij hebben genoeg aan het begin van enig gekwetter, gekwinkeleer, gepiep en wat dies meer zij, om te bepalen dat het bijvoorbeeld de middelste zager, bergeend of ortolaan is. Datzelfde geldt voor een enkele vleugelpen, een ogenschijnlijk onbenullig nestje, een grauw eitje, een walgelijk braakballetje, ja zelfs een poepje en deze lieden roepen: “Geen twijfel mogelijk: hier vloog het goudhaantje. Daar zat de grauwe kiekendief. In die kwelder heeft de kluut gefoerageerd”. Deze toppers weten waar te zijn voor de toendravalk, krijgen feilloos een grauwe gors op de foto. Denk overigens niet, dat het fysiek gezien niets voorstelt, dat loeren naar vogels. Ziet u zich urenlang voorovergebogen met één oog en volstrekt bewegingsloos door het oculair van een vogeltelescoop te turen? Ik wed, dat u na enige minuten spotten reeds vergaat van de rugpijn.

Ik ben zelf een middenmoter. Waar u slechts mussen ziet, wellicht een kraai voor een kraai houdt en ook de merel zonder dralen kan aanwijzen, ga ik nog wat stapjes verder. Groenling, sijs, staartmees en heggemus: ik ken ze. Vaak gezien. Nou u weer. Ik bedoel maar. Misschien deed u zelfs mee met de jaarlijkse vogeltelling. Menig dilettant ziet uilen voor valken aan, weet geen raad met de ringmus, die voorwaar geen huismus is. Zo zijn er sukkels die de Volgelbescherming zelfs lieten weten een pinguïn op de voedertafel te hebben gezien. Overigens zijn de eega en ik het niveau van de gemiddelde vogelkenner, de zogeheten jaarteller, ruimschoots ontstegen. Wij behoren namelijk tot de bijzondere groep Doorlopende Vogeltellers. Dat is een select clubje binnen de Vogelbescherming, die de vogelsporen verdiend heeft en wekelijks de score via een speciale digitale ingang mag registreren. Eerst moet je het aantal vierkante meters alsook de opbouw van je tuin melden. Onze tuin is niet alleen riant, het is ook een grote bende, want slecht onderhouden. Dat is een enorme pré binnen de vogelgemeenschap. Niet iedereen kan dat zeggen. Ja, wij mogen ons verheugen in de bijzondere belangstelling van een paar lieden, die hoog in de rangorde van de Vogelbescherming zitten. Want wij zagen in onze rimboe de keep. Zoek het op en verbaas u. Ga naar karekiet, groenling, baardmees. En iets dat geel opzij, een beetje roze bij de keel en groene vlekjes op de buik had. Nooit eerder gezien.

Of ik ambitie heb? En of. Nog even, dan weet ik zonder dralen wie die groenvlekbuik was. Sta ik uren bewegingsloos met een kijker voor de ogen. Dat wordt nog flink trainen.

Erik Endlich

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief